VIDEO a FOTO: Zásahy mestskej polície: Boli sme pri tom!

14.2.2019
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Na jeden deň sme mali možnosť zúčastniť sa výjazdu mestskej polície. Miestom našich kontrolných zásahov bola tentokrát Petržalka. Čo bolo potrebné v uliciach riešiť?

Policajti z Expozitúry Bratislava V spolu s Bratislavskými novinami si tentokrát posvietili na vodičov taxi, zamerali sa aj na kontrolu jazdných pruhov vyhradených pre vozidlá mestskej hromadnej dopravy a tiež na verejný poriadok.

Mestskí policajti na viacerých stanovištiach kontrolovali taxikárov, či spĺňajú podmienky nevyhnutné na prevádzkovanie taxislužby. Zisťovali, či používajú overené taxametre, či sú vozidlá taxi správne označené a riadne vybavené, ale aj či vodičom taxislužieb nechýbajú doklady potrebné k výkonu tejto činnosti. Počas týchto kontrol neboli zistené žiadne nedostatky. 

Niektorí motoristi sa často s obľubou snažia vyhnúť kolónam či skrátiť si cestu prejazdom cez jazdné pruhy vyhradené výlučne pre vozidlá MHD. Mestskí policajti sa preto zamerali aj na túto problematiku, pričom za nepovolenú jazdu  riešili päť priestupcov. V jednom prípade bol riešený aj nezodpovedný vodič, ktorý svoje vozidlo zaparkoval na mieste vyhradenom pre vozidlá MHD.

"Majitelia psov v Petržalke dokázali, že svoje povinnosti si plnia. V kontrole obstáli bez zistenia nedostatkov," informovala Barbora Krajčovičová, hovorkyňa nestskej polície v Bratislave.

Mnohí ľudia si možno ani presne nevedia predstaviť, aké úkony a čo všetko spadá do kompetencií mestskej polície. Ako nám pri výjazdoch ozrejmili, sú to napríklad kontroly taxikárov, porušenia zákazu fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, jazdenie vodičov v pruhoch vyznačených pre autobusy, kontrola, či vodiči dodržiavajú zákazy zastavenia alebo státia, prípadne či bez povolenia neparkujú na miestach vyhradených pre zdravotne postihnutých, v rámci služby sa zameriavajú aj na psičkárov a taktiež kontrolujú ľudí bez domova (preverenie osôb, či nejde o osoby v pátraní a tiež ich informujú o ubytovniach, kde v zime môžu nájsť jedlo a nocľah) a  mnohé iné.

Sami, na vlastnej koži, sme sa teda presvedčili o tom, že je toho naozaj dosť. Mestskí policajti riešia v príslušných oblastiach všetko čo sa týka bezpečnosti, poriadku a čistoty.

Aké sú sadzby?

Ak napríklad pri venčení nepozbierate po psíkovi, to čo treba, pokuta môže byť až 33 eur. Ide totiž o všeobecné záväzné nariadenie.

Ak porušujute dopravné predpisy (napríklad jazdenie v autobusových pruhoch, riskujete pokutu až do výšky 50 eur. Dopúštate sa totiž dopravného priestupku.

Ak parkujete na miestach pre vozičkárov, pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 150 eur. Ide totiž o závažný dopravný priestupok

Policajti na mieste sami rozhodujú či udelia pokutu v plnej výške, nižšiu alebo ostane len pri napomenutí.

Pozrite si aj naše autentické video priamo z výjazdu hliadky mestskej polície:

(bal) 

Páčil sa vám článok?