Mestská polícia získala väčšie právomoci

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od 1. januára platí nové znenie zákona o obecnej polícii, ktoré výrazne rozširuje právomoci mestských policajtov. Čo všetko to zmení v práci bratislavskej mestskej polície, to sme sa spýtali veliteľa stanice mestskej polície v Starom Meste Ivana HRICKA.

- Medzi novými kompetenciami je najmä väčší rozsah donucovacích prostriedkov. A to najmä v súvislosti so strelnou zbraňou, keď mestskí policajti môžu použiť hrozbu zbraňou, úder zbraňou, varovný výstrel. To má význam najmä pri hromadných bitkách a umožňuje nám to účinnejšie zasiahnuť. Ďalej to je právomoc zakladať na autá tzv. papuče, využívať signalizáciu a iné zabezpečovacie systémy - teda pult centrálnej ochrany na ochranu majetku obce a občanov. Máme aj právo zastavovať vozidlá, môžeme zadržať osobu pri spáchaní trestného činu a predviesť na útvar policajného zboru, či hľadanú osobu predviesť na útvar mestskej polície. Doteraz nebolo možné predviesť na útvar mestskej polície nikoho. Ak potrebujeme, aby niekto podal vysvetlenie k priestupku a na výzvu sa nedostaví, sme oprávnení ho predviesť na mestskú políciu. Tu zistíme jeho totožnosť, on nám poskytne vysvetlenie a my ho prepustíme. Podľa nového znenia zákona sme oprávnení požadovať aj niektoré údaje o občanoch, ktoré sme doteraz získavali od policajného zboru len na základe vzájomných dohôd. To sa týka evidencie pobytu občanov, registra obyvateľov a evidencie motorových vozidiel. Meno, priezvisko, rodné číslo a adresu trvalého a prechodného pobytu.

Skončila sa teda éra zmiešaných hliadok mestských a štátnych policajtov?

- Nemyslím si to, pretože spolupráca so štátnou políciou bude naďalej veľmi úzka. Niekedy to ani inak nepôjde. Kompetencie sa neraz prekrývajú a dopĺňajú.

Čo si od nových kompetencií sľubujete?

- Že budeme môcť dôslednejšie riešiť priestupky, k čomu nám pomôžu najmä donucovacie prostriedky a prístup k evidencii. Ak začneme využívať možnosť predvedenia osôb, napríklad vodičov, ktorí parkovali v pešej zóne a doteraz ignorovali naše výzvy na podanie vysvetlenia, veríme, že začnú viac rešpektovať dopravné značky a všeobecne záväzné nariadenia mesta a mestských častí. Podľa zákona každý mestský policajt bude musieť mať stredoškolské vzdelanie a bude musieť chodiť do školy. Výber policajtov tak bude prísnejší, čo sa prejaví na odbornejšej spôsobilosti a pripravenosti mestskej polície.

Zhováral sa Slavo Polanský


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?