Kamery ročne odhalia približne 5000 priestupkov

20.11.2012
0
Kamery ročne odhalia približne 5000 priestupkov - Kamera
Páčil sa vám článok?

Približne 5000 priestupkov každý rok odhalia bezpečnostné kamery v hlavnom meste a viac ako 200 záznamov, ktoré súvisia s páchaním trestnej činnosti, sa ročne poskytne orgánom činným v trestnom konaní.

Bratislava má pritom 49 kamier, budúci rok má pribudnúť ďalších desať a svoju prvú dostane aj Vrakuňa. Bratislavský kamerový systém, ktorého výstupy sú sumarizované na Centrálnom dispečingu mestskej polície, aktuálne pokrýva šesť mestských častí - Staré Mesto, Petržalku, Ružinov, Nové Mesto, Vajnory a Lamač.

Najviac kamier, 19, je umiestených v širšom historickom centre mesta, najväčšia mestská časť Petržalka ich používa 12, v ružinovskej samospráve je monitorovaných sedem lokalít a najmenej ich má Lamač, kde sú dve. Celkové náklady na jeho vybudovanie už presiahli 1,3 milióna eur.

Mestskí poslanci na rokovaní v máji schválili, že kamerový systém sa rozšíri o desať kamier v štyroch mestských častiach. V Ružinove pribudnú štyri kamery, vo Vajnoroch tri, v Podunajských Biskupiciach dve a svoju prvú bude mať aj Vrakuňa. Má zachytiť dianie na Hradskej ulici a v okolí bytového domu Pentagon. Ten je neslávne známy najmä predajom drog. Finančné náklady na jeho rozšírenie sú rozpočtované na sumu 150.000 eur.

Samospráva tak očakáva zvýšenie bezpečnosti občanov a chce podporiť prevenciu proti kriminalite. Kamerový systém začalo mesto budovať v roku 1999. O rok neskôr osadilo prvú kameru na Hlavnom námestí a neskôr mali kamery okrem Starého Mesta už aj mestské časti Ružinov, Petržalka a Nové Mesto.

Koncepciu rozvoja Mestského kamerového systému prerokujú poslanci na štvrtkovom zastupiteľstve (22. 11. 2012). Na programe zasadnutia je aj správa o realizácii participatívneho rozpočtu v roku 2012 či návrh Štatútu poslaneckého grémia, ktoré bude fungovať pri mestskom zastupiteľstve. Poslanci tiež prerokujú informáciu o stave príprav Nosného systému MHD a materiál súvisiaci s riešením výstavby, resp. rozširovania cintorínov na území mesta.

(TASR)

Páčil sa vám článok?