Výbuch plynu na Krajinskej ceste zranil jedného človeka

7.6.2012
0
Páčil sa vám článok?

Výbuch plynu na Krajinskej ceste v druhom bratislavskom okrese si vyžiadal jedného zraneného. K úniku plynu došlo v stredu dopoludnia, policajtom to oznámili krátko pred 11.00 h.

Na mieste zistili, že k miernemu úniku plynu došlo pri manipulácii s plynovou prípojkou. Pri rezaní kovu v blízkosti úniku však vznikla iskra, ktorá zapríčinila výbuch. Jeden z pracovníkov, ktorí boli na mieste, utrpel zranenia na ruke a na tvári. Muž bol prevezený na lekárske ošetrenie do nemocnice. Prípadom sa zaoberá polícia.

TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Petra Hrášková.

Za požiar na plynovej prípojke môže súkromná firma

K požiaru a poškodeniu plynovej prípojky na Krajinskej ceste v Bratislave došlo pri neodbornom zásahu uhlovou brúskou. Na vine je firma Heating Water Gas, s. r. o., ktorá nemá oprávnenie od Slovenského plynárenského priemyslu - distribúcia, a. s., na práce na plynárenských zariadeniach patriacich do jeho správy a ani na práce v blízkosti týchto zariadení. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu SPP - distribúcia Ivana Zelizňáková.

"Neautorizovanou firmou došlo nielen k poškodeniu prípojky a následnému požiaru, ale aj k zraneniu jednej osoby," povedala Zelizňáková. Prípojka podľa nej patrí spoločnosti SPP - distribúcia, ktorá o zásahu nevedela, nevydala naň súhlas a dozvedela sa o ňom až po nehode. Poškodenie prípojky si vyžiadalo aj prerušenie distribúcie plynu do rodinného domu.

Konateľka Heating Water Gas Ľubica Andrášiková TASR povedala, že jej pracovníci nepracovali na plynárenskom zariadení, ale na plote rodinného domu. Na zariadenie však podľa nej padla tehla, ktorá ho poškodila. Únik plynu chceli pracovníci zastaviť dreveným kolíkom a zavolali plynárov, informovala Andrášiková. Pri ďalšej práci však vznikol požiar, ktorý zranil jedného pracovníka. Podľa konateľky bol na ošetrení a je v poriadku.

SPP - distribúcia, ktorá prevádzkuje distribučnú plynárenskú sieť na Slovensku, podľa Zelizňákovej dôrazne upozorňuje všetky fyzické aj právnické osoby, že akýkoľvek zásah do plynárenského zariadenia môže vykonávať jedine odborne spôsobilá firma, ktorá má všetky potrebné oprávnenia na práce v plynárenstve a odborne zaškolený personál. Na akúkoľvek prácu na plynárenskom zariadení, alebo v jeho blízkosti, legislatíva vyžaduje aj súhlas prevádzkovateľa distribučnej siete, teda spoločnosti SPP - distribúcia. Pri výkopových prácach, pri ktorých chýba súhlas SPP - distribúcia, môže dôjsť k ohrozeniu ľudí, ich zdravia, života či majetku, upozornila Zelizňáková. Prípadom sa zaoberá polícia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?