Protest Gorila sa skončil "útokom" na parlament

27.1.2012
0
Protest gorila sa skončil "útokom" na parlament - Protest1
Páčil sa vám článok?

Aktivisti, ktorí sa snažili dostať do areálu Národnej rady SR, sa rozišli. Protestný pochod Gorila, ktorý sa konal dnes v hlavnom meste, sa skončil takmer podľa plánu, krátko po 18.00 h. Po účastníkoch ostala budova parlamentu polepená protestnými transparentmi a zašpinená od vajíčok a banánov. Okolo sochy pri schodisku poukladali aktivisti zapálené sviečky.

Odhady o účasti protestujúcich sa v priebehu celého podujatia líšili. Kým na úvod sa ich na Námestí SNP zišlo okolo 800, hlavná organizátorka Lucia Gallová nevylúčila, že ich mohlo byť oveľa viac. "Niektorí hovoria, že ich tu bolo desaťtisíc, niektorí tisíc, ale mali sme 2000 sviečok a všetky sme rozdali," uviedla.

Organizátori protestu boli s jeho priebehom spokojní, i keď pripustili, že došlo k niektorým excesom, s ktorými nepočítali. Napriek tomu, že mal byť protest pokojný, niektorí účastníci ho narušili hádzaním banánov a petárd do Národnej rady SR i Prezidentského paláca. "Nemôžeme ručiť za toho, kto sem príde. V každom prípade viem, že sa rozdávali extrémistické letáky," uviedla Gallová. Okrem extrémistov sa v dave ľudí pohybovali aj politici a kandidáti mimoparlamentných strán. Organizátorka podľa vlastných slov musela osobne zakročiť napríklad voči lídrovi hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igorovi Matovičovi. Medzi protestujúcimi boli aj poslanci SaS či Pavol Pavlík z 99%.

Organizátori už dnes zvažujú, že protest zopakujú, a to už na budúci týždeň. "Myslím si, že ľudia sa prebudili, už majú silu a že sa to bude opakovať," povedala Gallová. "Najväčší problém je podľa mňa v tom, že ľudia neveria tomu, že zmena je možná. Keď sa takýchto protestov uskutoční dostatočné množstvo a vytvorí sa dostatočný tlak, tak sa určite niečo stane," konštatoval jeden z rečníkov protestného pochodu, bývalý riaditeľ Amnesty International Slovensko Peter Weisenbacher.

Protestné podujatie reagovalo na medializovanú kauzu Gorila pomenovanú podľa zverejnených spisov Slovenskej informačnej služby (SIS). Hoci pravosť spisov zverejnených na webe dodnes nikto nepotvrdil, minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) nedávno informoval, že akcia s takýmto názvom skutočne existovala. Pravdivosť niektorých častí spisu potvrdili aj rôzne médiá a niektorí z jeho aktérov. Vláda pre podozrenia v spise rozhodla o odvolaní šéfky Výkonného výboru Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej.

(TASR)

Páčil sa vám článok?