Vlani vzrástol počet požiarov v centre mesta

8.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

V minulom roku v okrese Bratislava I - Staré Mesto bolo 98 požiarov, ktorých priame škody dosiahli vyše 5 miliónov korún. Zranené boli štyri osoby, usmrtená nebola žiadna. Zachrániť sa podarilo majetok v hodnote vyše 14 miliónov korún.

Medzi najväčšie staromestské požiari vlani patril februárový požiar klimatizácie inštalovanej vo dvore na Hviezdoslavovom námestí, kde priama škoda dosiahla 800 tisíc korún. Ďalej to bol májový požiar na Svetlej ulici, kde sa ťažko zranila jedna osoba a požiar v akumulátorni ZEZ na Čulenovej ulici, kde vznikla škoda za 700 tisíc korún. Na Železničiarskej ulici horela v júni povala, pričom škoda dosiahla výšku niekoľko stotisíc korún. V júli horelo na Hrebendovej ulici a požiarom sauny a zariadenia rodinného domu vznikla škoda 2 milióny korún. V decembri horelo v kuchyni reštaurácie Stein na Krížnej ulice, kde škoda dosiahla 400 tisíc korún, a na Štefánikovej uice, kde horelo auto Toyota Corolla a škoda dosiahla 250 tisíc korún

V porovnaní s rokom 1999 bolo vlani o 24 požiarov viac, pričom vzniknutá škoda bola takmer dvojnásobná. Na rozdiel od roku 1999, keď bola pri požiaroch v Starom Meste usmrtená jedna osoba, vlani nebol nikto usmrtený. Najčastejšou príčinou požiarov bola vlani nedbanlivosť a neopatrnosť občanov pri fajčení a manipulácia najmä neznámych osôb s otvoreným ohňom. Tu došlo aj k nárastu oproti roku 1999. Počet úmyselne založených požiarov zostal na úrovni predchádzajúceho roka. Najviac požiarov vzniklo v objektoch v komunálnom vlastníctve (31), súkromnom (25), v obchodných spoločnostiach (23) a najmenej v štátnych objektoch (12).

(lw)

Páčil sa vám článok?