Petržalka už nie je rajom dílerov drog

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O úrovni kriminality, ale aj o ďalších témach sme sa pozhovárali s prvou a jedinou ženou vo funkcii okresného policajného riaditeľa na Slovensku - riaditeľkou Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava 5 Zuzanou NOVOTNOU.

- V pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru sú na jednej strane petržalské sídliská, kde je sústredených veľa ľudí, a na druhej strane mestské časti Rusovce, Jarovce a Čunovo. V Jarovciach a v Čunove, kde sa ľudia medzi sebou poznajú a navzájom o sebe vedia, je trestná činnosť minimálna, na rozdiel od Petržalky, kde sa vyskytuje trestná činnosť všetkého druhu.

Ako hodnotíte stav kriminality na území, ktoré je vo vašej pôsobnosti?

- V Petržalke prevažuje majetková trestná činnosť, napríklad krádeže vlámaním, krádeže motorových vozidiel, krádeže vlámaním do motorových vozidiel, krádeže vlámaním do bytov a rôzne drobné krádeže. Oproti minulosti sa však situácia zlepšila a stúpla aj objasnenosť trestnej činnosti. Poklesla aj drogová trestná činnosť, ktorá bola v 90. rokoch veľmi rozšírená. Bolo to spôsobená aj tým, že po roku 1990, keď sa otvorili hranice a prenikli k nám drogy, bolo v Petržalke veľa mladých ľudí, ktorí sú potenciálnymi konzumentmi drog. V súčasnosti je už situácia iná, pretože sa zmenila veková skladba obyvateľstva. Ak to zhrniem, v porovnaní s inými bratislavskými okresmi nie je kriminalita v piatom bratislavskom okrese ničím výnimočná a má klesajúcu tendenciu.

V akom smere by sa podľa vás mala zlepšiť spolupráca polície s občanmi?

- Veľa ľudí sa sťažuje, že sa niekde niečo deje a polícia nekoná, ale polícia často konať nemôže, pretože jej nikto nič neoznámi a o probléme sa teda nedozvie. Ľudia by nemali byť pasívni a apatickí, nemali by sa báť prísť za policajtom a povedať mu o probléme, prípadne ho upozorniť, že niečo nie je v poriadku. Východisko vidím v tom, že občania sa aj v spolupráci s políciou začnú viac starať o veci verejné a budú menej nevšímaví.

Prednedávnom sme v Bratislavských novinách upozornili na autá parkujúce v pešej zóne na Gercenovej ulici. Riešite tento problém?

- Začali sme do tejto lokality posielať hliadky a už dva týždne autá na chodníku neparkujú, situácia sa teda zlepšila.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?