Východ z tunela obývajú narkomani

14.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zámocká ulica sa pýši nielen výstavbou nových obytných domov, ale aj zanedbaným núdzovým východom, ktorý má slúžiť ako úniková cesta v prípade požiaru alebo inej nehody v tuneli pod hradným vrchom. Obyvatelia blízkeho okolia sa už dlhšie sťažujú na neudržiavaný východ.

Na vlastné oči sme sa presvedčili, že je v katastrofálnom stave. Vyvalené vchodové dvere, zo stropu vytrhané svietidlá, na zemi pred vchodom množstvo smetí. Dovnútra sme sa ani neodvážili vkročiť. Pre tmu nevidieť ani na krok a čudné zvuky, ktoré z chodby vychádzali nás odrádzali od akejkoľvek bližšej obhliadky. Hneď po našom odchode sme zazreli muža, ktorí si to namieril práve tam a asi o päť minút vychádzal zo slastným výrazom tváre, zrejme obohatený o svoju dennú dávku. Niet pochýb, že východ sa stal útočiskom bezdomovcov či narkomanov.

Na magistráte, kde sme sa snažili zistiť, kto je za katastrofálny stav zodpovedný, nás nasmerovali na Dopravný podnik, ktorému vraj objekt dosiaľ patrí. No ako to už na Slovensku býva, taký obyčajný núdzový východ nepatrí nikomu, pretože doteraz sa tieto dve inštitúcie nevedia dohodnúť, pod čou správou bude.

Východ, ktorý by mal slúžiť v prípade nebezpečných situácií, tak bude pravdepodobne chátrať i naďalej. Namiesto toho, aby ho uzavreli napríklad aj s prepojením na policajný pult ochrany s možnosťou okamžitého otvorenia počas nebezpečenstva, bude naďalej slúžiť ako smetisko a útočisko narkomanov. Uzavretie s bezpečnostným systémom by zabezpečilo jeho čistotu a poriadok. Na to však treba peniaze a to bude v najbližšom čase asi naozaj problém.

Andrea Záborská
Páčil sa vám článok?