FOTO a VIDEO: Na lavičku Miroslava Žbirku v parku na Račianskom mýte dáva pozor sám Meky!

21.11.2021

Zdroj: FB Anka Olvecká

Páčil sa vám článok?

Obyčajná drevená lavička v parku na Račianskom mýte sa stala hlavným pietnym miestom, kde si chodia Bratislavčania a Bratislavčanky zaspomínať na zosnulého rodáka - speváka Miroslava Žbirku. Na lavičke i pri nej horelo počas víkendu mnoho sviečok a na všetko dozerá sám Meky, ktorého obrázok v takmer životnej veľkosti je pripevnený k neďalekému stromu... ​

V piatok popoludní sa pri lavičke na Račianskom mýte konalo smútočné zhromaždenie fanúšikov speváka Miroslava Žbirku, ktoré sa začalo súbežne s jeho pražským pohrebom. Ako sme vás už informovali aj na internetovej stránke Bratislavských novín, tak tu bola až do večera neskutočne podmanivá atmosféra, ktorú ešte umocnila živá produkcia Mekyho najväčších hitov.

Takto to v piatok večer pri Mekyho lavičke vyzeralo, respektíve znelo:  

K lavičke Mira Žbirku ľudia prichádzali zapáliť sviečku či vzdať hold prakticky počas celého víkendu. Bola medzi nimi aj Anka, ktorá na sociálnej sieti zverejnila niekoľko aktuálnych fotografií:

Zdroj: koláž abn - FB Anka Olvecka

Pri strome kúsok od lavičky Miroslava Žbirku je aj obrázok Mekyho v takmer životnej veľkosti, ktorý akoby dozeral na to, čo sa tu práve deje...

​"Musela som chvíľu počkať na vhodnú chvíľu, aby som lavičku vôbec mohla odfotiť, pretože naozaj sa pri nej zastavilo a vystriedalo doslova milión ľudí," povedala pre Bratislavské noviny. "Najviac ma zaujal starší manželský pár, ktorý tam robil poriadok so sviečkami, teda vyberali dohorené a zapaľovali zhasnuté," dodala Anka.

Do redakcie sa nám pred pár dňami ozval aj pán Viliam Zelmanovič - Mekyho kamarát z čias, kedy Žbirka začínal svoju budúcu hudobnú a spevácku kariéru aj hraním na lavičke v parku na Račianskom mýte. "My, čo sme patrili do partie, ktorá sa schádzala v parku na Račku a ešte zopár z nás žije, si pamätáme, že tá originálna lavička, kde sme aj s  gitarami sedávali, sa nachádzala asi o 100 metrov ďalej, než tá, ktorú označili aktivisti za jeho lavičku a kde v uplynulých dňoch vzniklo spontánne pietne miesto. Verím, že sa to podarí upresniť ešte skôr než sa začne s inštaláciou pamätnej tabule či dokonca Mirovej sochy, o čom sa čoraz hlasnejšie začína hovoriť," povedal pre Bratislavské noviny Žbirkov životný spolupútnik.  

Zdroj: Google Maps

Mimochodom podľa pána Zelmanoviča existuje ešte jedna lavička, kde Meky sedával a to ešte aj so svojím starším bratom Jessiem a po jeho smrti už len sám. Nachádza sa vo dvore domu na Račianskej č. 35, ktorý je i dnes prístupný z Ursínyho ulice. "Kedysi tam bolo ihrisko, na ktorom sa deti hrávali a pri ňom lavičky a na jednej z nich mladý Miroslav Žbirka hrával na gitare a susedia z okien priľahlých domov ho počúvali. Dnes tam už je len trávnik, ale nejaké lavičky tam tuším ešte zostali. Je to dvor hneď oproti reštaurácii Beseda," upresnil fotograf Peter Leginský, ktorý v tejto lokalite býva.

(ars) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie