FOTO: Slovensko i Česko sa rozlúčili s Miroslavom Žbirkom

19.11.2021
0

Zdroj: FB Miro Žbirka

Páčil sa vám článok?

Na poslednej rozlúčke so spevákom a bratislavským rodákom Miroslavom Žbirkom v krematóriu v pražských Strašniciach sa zúčastnili aj významné osobnosti kultúrnej i politickej scény Slovenska aj Čiech. So zosnulým spevákom sa v parku na Račianskom mýte rozlúčili aj Bratislavčania.

Prejav na poslednej rozlúčke v Prahe predniesli publicista Juraj Čurný a Jan Vedral (autor knihy Miro Žbirka Zblízka).

Na obrade sa zúčastnila aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Naposledy sme zatlieskali Mekymu Žbirkovi. Ďakujem za každú skladbu," napísala na sociálnej sieti. 

Zdroj: FB Miro Žbirka

Publicista Juraj Čurný. 

Zároveň vyjadrila podporu pozostalým. "Veľa síl prajem manželke Katke Žbirkovej a deťom Denise, Davidovi a Linde," dodala slovenská prezidentka.

Na obrade sa zúčastnilo množstvo umelcov, ale aj dosluhujúci český premiér Andrej Babiš a bývalý český minister zdravotníctva Petr Arenberger.

Zdroj: FB Miro Žbirka

Smútočný obrad bol pre pandemické opatrenia iba pre pozvaných, ktorých sa do smútočnej siene dostalo približne 200, a bol prenášaný prostredníctvom umelcovho profilu na sociálnej sieti. Pred sieň usporiadatelia umiestnili kondolenčnú knihu a obrazovku, na ktorej bolo možné dianie vnútri sledovať. 

Obyvatelia Bratislavy sa s Miroslavom Žbirkom rozlúčili pri lavičke v parku na Račianskom mýte, kde ako 15-ročný hrával na gitare. Tento pietny akt zorganizovalo občianske združenie Živé Račko. 

FOTOGALÉRIA (rozlúčka s Miroslavom Žbirkom na Račianskom mýte):

Hoci bola akcia naplánovaná na 17.00, už od popoludnia sa tu pristavovali ľudia a zapaľovali sviečky. Nakoniec sa chodník úplne zaplnil,  zhruba 150 ľudí obkolesilo lavičku a zaznela Atlantída. Marianna Mašátová a Pavol Troiak za organizátorov prítomným poďakovali, no slovo dostal ktokoľvek, kto si chcel na Mekyho zaspomínať. Ľudia si tak vypočuli milé príhody spred 50 rokov a dozvedeli sa napríklad, že Mirko bol aj skvelý hokejista či futbalista. Reprodukované piesne doplnili muzikanti aj hrou na gitaru (prišiel napríklad Peter Markovski z kapely Definitivum, ktorá hráva piesne Deža Ursinyho) a všetci si spolu s radosťou zaspievali niektoré hity. Marianna Mašátová priblížila prítomným pár vetami atmosféru z poslednej rozlúčky z Prahy a spomienkovú akciu uzavrela po hodine slovami: "Hoci sa s Mekym lúčime, vďaka pesničkám a spomienkam, ktoré si s nimi ľudí spájajú, sa pridáva ku hviezdam, ktoré sú nesmrteľné". A potom zazneli už len tóny piesne Mesto spí. Ľudia však ešte ostali dlhé minúty na mieste v družných rozhovoroch. 

Miroslav Žbirka počas svojej kariéry vydal tri desiatky platní, ako prvý Slovák v roku 1982 zvíťazil v ankete Zlatý slávik.

Zomrel v stredu 10. novembra na zápal pľúc vo veku 69 rokov.

(ms, tasr) 

Páčil sa vám článok?