Ťažko pochopiť: Pestovateľov z tržnice hygienici vyháňajú, iní predajcovia tam môžu zostať

17.3.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Jedno trhovisko za druhým zatvárajú od minulého týždňa bratislavskí hygienici. Po street foode na Poľnej a trhu na Žilinskej prišli na rad Fresh Market aj tržnica na Trnavskom mýte. Niektorí predajcovia pritom môžu v tržnici dostať, čo mnohým nedáva logiku. Úrad verejného zdravotníctva avizuje, že pravidlá fungovania trhovísk upraví.

Ak ste sa tešili na čerstvú jarnú zeleninu či ovocie od našich pestovateľov, musíte ich dobre hľadať. Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava (RÚVZ) totiž postupne zatvárajú trhoviská v našom meste. Odvolávajú sa pri tom na vyhlášku hlavného hygienika č. 98, na základe ktorej majú byť tržnice a trhoviská zatvorené.

Zakázaný je aj ambulantný či stánkový predaj potravín, fungovať môžu len kamenné predajne potravín a tiež reštaurácie či bistrá, ktoré vydávajú jedlo a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby. „Pracovníci RÚVZ Bratislava budú opakovane preverovať, či prevádzkovatelia rešpektujú aktuálne platnú vyhlášku,“ uviedla pre banoviny.sk hovorkyňa bratislavských hygienikov Katarína Nosálová ešte minulý týždeň vo štvrtok.

Stalo sa. Deň na to už hygienici zatvorili trhy na Žilinskej aj street food na Poľnej ulici v Starom Meste, po ktorých dostali zákaz pestovatelia na ďalších miestach v Bratislave. „Z nariadenia hygieny sme dnes museli zavrieť našich/vašich predajcov ovocia a zeleniny, ostatné prevádzky ostávajú OTVORENÉ. Nesmierne nás mrzí situácia, kedy čerstvé ovocie a zelenina nesmie byť predávané na pultoch a trhových stoloch. Vitamíny z týchto prevádzok sú pre našu imunitu obzvlášť v tomto období veľmi dôležité a samozrejme príjem z nich je dôležitý pre našich trhovníkov a ich rodiny,“ znie oznam na FB stránke Nová Tržnica – Trnavské mýto z pondelka 15. marca.

Zdroj: Marián Dekan

Pestovatelia už nesmú predávať ani vo farmárskej tržnici Fresh Market. 

Prísne protipandemické opatrenia sú v situácii, aká je momentálne na Slovensku, iste potrebné. Bežný človek však ťažko pochopí logiku aktuálneho obmedzenia. Uplatnenie spomínanej vyhlášky v praxi totiž vyzerá tak, akoby bol predaj v kamennej prevádzke na tom istom mieste menej rizikový ako predaj pri stole trhovníka (prípad tržnice na Trnavskom mýte).

Vladimír Novotný, konateľ spoločnosti, ktorá organizuje Farmárske trhy v Petržalke, Karlovej Vsi a vo Vrakuni, sa snažil zistiť u kompetentných aj to, v čom je nákup potravín na čerstvom vzduchu z hľadiska rozširovania nákazy rizikovejší ako predaj v uzavretom priestore v niektorom supermarkete. Dostal takúto odpoveď: "Nejde o to, čo je viac alebo menej rizikové, ale čo je povolené a čo je zakázané platnými predpismi – vyhláškami ÚVZ SR, ktorými sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia...“

Podľa najnovších informácií by sa však pravidlá fungovania trhovísk mali zmeniť. „V súčasnosti pripravujeme návrh na fungovanie tržníc a trhovísk s regulovanými podmienkami. Bude však potrebné to ešte prediskutovať na konzíliu odborníkov,“ potvrdila pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková s tým, že pri rozhodovaní sa musia zohľadniť prognózy vývoja epidemiologickej situácie. Tá síce stále nie je dobrá, ale za posledný týždeň sa  stabilizovala, dokonca mierne zlepšila – tak sa v utorok vyjadril minister financií Eduard Heger, ktorý je dočasne poverený riadením rezortu zdravotníctva. Verme, že sa pestovatelia budú môcť na trhoviská vrátiť. 

(ac)

Páčil sa vám článok?