Trhovisko vo Fresh Markete končí: Hygienici zakázali trhový predaj, ako nájomcom pomôžu prevádzkovatelia?

15.3.2021
0
Fresh Market zákaz predaja trhovníkov

Zdroj: Facebook/ Fresh Market farmárska tržnica

Páčil sa vám článok?

Prevádzkovatelia farmárskej tržnice chcú nájomcom na trhovisku pomôcť. Dočasné riešenie vidia v presune do predajní voľných prevádzok.

"Z nariadenia hygieny sme dnes museli dať vypratať všetkých našich/vašich trhovníkov," informovali dnes na sociálnej sieti prevádzkovatelia farmárskej tržnice Fresh Market na Rožňavskej s tým, že ich mrzí táto situácia, kedy čerstvé ovocie a zelenina nesmie byť predávané na pultoch a trhových stoloch. Konštatujú, že cítia nespravodlivosť, keďže podľa ich slov je čerstvá zelenina a ovocie zdrojom potrebných vitamínov a ich predaj je na druhej strane zdrojom príjmov trhovníkov. "Týmito krokmi sa systematicky likvidujú tí najdrobnejší podnikatelia a, naopak, bohatnú veľké zahraničné reťazce," upozornili ďalej.

Zdroj: Facebook/ Fresh Market farmárska tržnica

Nájomcov na trhovisku museli vypratať.

Prevádzkovatelia však chcú predajcom na trhovisku pomôcť. Aby čerstvé potraviny mohli ponúkať naďalej, rozhodli sa presunúť tento trhový predaj potravín, ovocia a zeleniny do ich voľných prevádzok. Podrobnosti, kde si budú môcť zákazníci naďalej zakúpiť zeleninu a ovocie, ešte upresnia.

Zdroj: facebook_Fresh Market

Zdroj: facebook_Fresh Market

Zeleninárov a ovocinárov presunuli do voľných prevádzok v rámci Fresh marketu. Nájdete ich umiestnených v prevádzkach na prízemí takmer v každej uličke. 

O to, ako to je s fungovaním stánkov a trhovísk, sa Bratislavské noviny zaujímali i predtým. "Vyhláškou ÚVZ SR č. 98 sa uzatvárajú maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby. Zároveň sú v nej uvedené prevádzky a služby, na ktoré sa tento zákaz nevzťahuje. Medzi takýmito výnimkami však nie sú tržnice ani trhoviská. Všetky takéto prevádzky musia byť podľa platnej vyhlášky zatvorené, a to aj na základe aktuálneho stanoviska ÚVZ SR zo dňa 23.02.2021. Zákaz sa podľa vyhlášky nevzťahuje na predajne potravín a na prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby. Ambulantný predaj potravín, pokrmov a nápojov, stánkový predaj nie je podľa §1 vyhlášky ÚVZ SR č.98 povolený, preto je zakázaný," vysvetlila nám hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová. 

(nc)

Páčil sa vám článok?