VIDEO: Aký výhľad sa vám naskytne z 30-metrového kolesa pri Propelleri?

7.7.2020

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Od nedele je v prevádzke nová atrakcia Starého Mesta - vyhliadkové ruské kolo na Rázusovom nábreží pri Kaviarni Propeller. Dnes sme sa rozhodli, že absolvujeme jednu jazdu, aby sme na vlastné oči videli, aký pohľad sa nám z kabínky naskytne a či sa za ňu oplatí zaplatiť 6,50 eura.

Počasie dnes predpoludním nebolo extrémne horúce, ale nakoľko ide o pomerne novú atrakciu, tak záujem ľudí je zatiaľ za každého počasia dosť veľký. Najdlhšie trvá samotné nastupovanie do kabínok, nakoľko vtedy sa koleso posúva vždy len o kúsok a dvere sa musia za každým človekom, párom či skupinkou bezpečne uzavrieť. Kapacita kabínky je štyri osoby. Keď sú všetky kabínky plné, respektíve už nikto ďalší nemá v tej chvíli záujem sa na ruskom kole povoziť, tak sa koleso rozbehne a celkovo sa otočí okolo svojej osi dvakrát.

Nám sa to zdalo pomerne málo, pretože tých dominánt Bratislavy, ktoré by ste chceli z výšky vidieť je viacej - či už je to Reduta, Michalská veža, Televízna veža na Kamzíku, mrakodrapy v novej štvrti alebo budova SNG, nad ktorou sa vám naskytne pohľad na Katedrálu svätého Martina či Bratislavský hrad. Potom si uvedomíte, že chcete vidieť aj Dunaj či mosty, ktoré sa nad ním nachádzajú alebo pláž Tyršák či Divadlo Aréna na petržalskom brehu Dunaja. Optimálne by boli tri kolá, aby ste sa naozaj mohli v rámci tejto vyhliadkovej jazdy pokochať krásami nášho mesta. Kabínky majú na sebe nalepenú fóliu, ktorá vyzerá zvonku tmavo, ale výhľad je cez ňu pomerne dobrý, čoho dôkazom sú aj nasledujúce zábery:   

Kritike verejnosti čelí aj anglická verzia pravidiel pre návštevníkov, ktorá je vytlačená na tomto plagáte umiestnenom pri kolese: 

Zdroj: Marián Dekan

Vyzerá totiž tak, ako by pri jej formulácii využili prevádzkovatelia nejaký internetový prekladač. "Nie je to angličtina, akou by hovoril rodený Angličan. Formulované je to strašne ťažkopádne aj slovosled je skôr slovenský. Jedna veta dokonca vôbec nie je dokončená," upozornila nás čitateľka Danica. Na sociálnej sieti si to všimol aj pán Vladimír: "A ako sa doriešia tí opití ľudia v treťom bode odspodu? Či to je len konštatovanie, že aj takí sú?" Občianska aktivistka Romana Schlesinger tvrdí, že je na plagáte minimálne desať chýb. 

​K informačnému plagátu sa už na Facebooku vyjadrila aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, ktorá vysvetlila, že za jeho obsah a kostrbatú angličtinu, akou sa preslávil napríklad exminister Jahnátek, nezodpovedá mestská časť, ale prevádzkovatelia ruského kola. "Informáciu postúpim prevádzkovateľovi," prisľúbila starostka.

(ars) 

 

Páčil sa vám článok?