FOTO: Na Rajskej ulici zbúrali aj posledný z pôvodných rodinných domov - čo na jeho mieste vyrastie?

7.4.2020

Zdroj: R.S.

Páčil sa vám článok?

Už len naozaj tí najstarší pamätníci si spomenú, že napríklad na Dunajskej ulici kedysi bolo množstvo prízemných domov. Všetky sa ešte za minulého režimu asanovali a na ich mieste vyrástli nové objekty. Posledným mohykánom z pôvodnej zástavby v tejto časti Starého Mesta bol rodinný dom na Rajskej. Pred niekoľkými dňami ho však tiež zrovnali so zemou...

Rodinný dom sa nachádzal na adrese Rajská č. 17 a stál medzi polyfunkčnými domami a budovou Základnej školy a Gymnázia s vyučovacím jazykom maďarským na Dunajskej ulici.

Zdroj: Marián Dekan

​V jeho bezprostrednom susedstve bol ešte nedávno veľmi obľúbený, no momentálne pre "koronu" zatvorený Pub u Dreváka. O ňom sme na našej stránke v nedávnej minulosti písali v rámci rubriky Bedeker pivára, nakoľko tu čapovali najlacnejší zlatistý mok v Bratislave.​

​Počas víkendu sme si všimli, že pôvodný - prízemný dom bol zbúraný. Na Miestnom úrade v Starom Meste nám povedali, že sa tak stalo na základe povolenia z novembra 2019, ktoré bolo vydané spoločnosti Ivánska cesta, s.r.o. "Aktuálne stavebný úrad nevedie žiadne stavebné konanie s danou spoločnosťou. Odporúčam vám obrátiť sa priamo na nich. Ešte doplním, že pri odstraňovaní stavby musel vlastník dodržať podmienky určené odborom starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a aj Krajského pamiatkového úradu," uviedol pre Bratislavské noviny vedúci kancelárie starostky a hovorca mestskej časti Mgr. Matej Števove.

Podarilo sa nám skontaktovať s konateľom spomínanej spoločnosti Ivánska cesta JUDr. Valentínom Mikušom, ktorý skonštatoval, že momentálne nám ešte presne nevie povedať, čo na mieste zbúraného domu bude. "Ja som v tejto chvíli rád, že sa nám vôbec podarilo vybaviť búracie povolenie, pretože ten pôvodný dom bol v dezolátnom stave. Nerád by som vám klamal, že čo tam bude. Naozaj ešte nie je isté či na pozemku budeme stavať alebo ho niekomu odpredáme. Ale ak by sa tam malo v budúcnosti niečo postaviť, tak by to samozrejme muselo byť v súlade s územným plánom hlavného mesta," povedal pre Bratislavské noviny pán Mikuš. 

Zdroj: PamMap.sk

​Takto to kedysi vyzeralo vo dvore rodinného domu, aký ešte donedávna stál na Rajskej ulici.

(ars)  

Páčil sa vám článok?