BEDEKER PIVÁRA - U Dreváka na Rajskej ulici si môžete dať veľké pivo za 1 euro a frťan za 80 centov!

12.9.2019

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Kúsok od bývalého obchodného domu Prior a na rovnakej ulici, kde je aj hlavný vchod do hotela Kyjev, sa nachádza medzi domami prízemný pub vyzerajúci trochu ako búda, ktorý má možno aj pre použitý stavebný materiál názov U dreváka. Tento týždeň sme doň zo zvedavosti vošli a v konečnom dôsledku sme zažili celkom príjemné prekvapenie...

Cestou z novinárskej projekcie dokumentárneho filmu Skutok sa stal, ktorá sa v pondelok konala v kine Lumiére, sme sa vybrali smerom na Dunajskú ulicu a po ceste cez Rajskú sme si všimli, že drevená búda s výčapom, o ktorej sme si mysleli, že už dávno nefunguje, bola otvorená. Dokonca pôsobila dojmom akoby ju len nedávno vymaľovali a trochu aj zrenovovali.

Zdroj: Google Maps

​Takto nejako to tu vyzeralo v roku 2012... 

Sympatická mladá barmanka a čašníčka v jednej osobe nám povedala, že ona je v práci prvý deň, nakoľko podnik po dlhšom čase opäť sprístupnili a to v piatok 6. septembra. Sedel v ňom okrem nás jeden štamgast a popíjal pivo. Dvanástka sa tu dá kúpiť za 1,30 eur a desinka stojí len 1 euro. Po malej chvíli vchádza dnu štvorčlenná skupinka troch mladých mužov a jednej slečny s batohmi na chrbtoch a usádzajú sa na drevené lavice pri jednom zo stolov. Neskrývajú svoje nadšenie z nízkych cien za pivo a prekvapení sú aj z toho, že si vnútri môžu zapáliť aj cigaretu. "Takýto pub by ste u nás v Prahe dlho hľadali. Fajčiarov väčšinou vyháňajú protifajčiarske zákony a následné zákazy až na ulicu a veľké pivo za 25 Kč by ste nemohli kúpiť ani u mojej babky na dedine. Nechce sa nám ani veriť, že vy máte niečo takéto priamo v centre mesta," nešetria pochvalnými slovami bratia Česi.              

Rozhodli sme sa, že sa sem ešte raz vrátime s fotoaparátom a kamerou, aby sme vám mohli ukázať priestory tohto pubu. Dnes sa nám to podarilo a aktuálne fotografie nájdete v našej galérii...

​Podnik u Dreváka sa nachádza v blízkosti Základnej školy a gymnázia s vyučovacím jazykom maďarským na Dunajskej ulici. A zo zadnej terasy pubu je čiastočný výhľad na školský dvor: 

V prednej časti pubu je situovaný aj malý salónik s oknami do Rajskej ulice, kde by ste mohli mať separé, ak ste nefajčiari, prípadne ak nechcete, aby vás pri rozhovore alebo telefonovaní niekto počúval alebo vyrušoval hluk spôsobený ostatnými hosťami či nebodaj hlasná hudba.

Aj keď celý interiér pôsobí dojmom, že nie je uspôsobený pre väčšiu spoločnosť alebo dlhšie posedenie, tak v ňom je relatívne veľa miest na sedenie a prekvapujúco aj veľmi čisto. Samozrejmosťou sú aj dámska a pánska toaleta, ktoré sme síce nenavštívili, ale pobavilo nás, že na jedných bol obrázok herca Al Pacina a na druhých Marilyn Monroe.    

Najväčším lákadlom pubu U dreváka sú nepochybne ceny, ktoré sú v rámci Starého Mesta prakticky bezkonkurenčne nízke. Zo všetkých položiek v nápojovom lístku vyberáme - vodku, rum a borovičku za 80 centov, hruškovicu, gin a slivovicu za 90 centov, KB za 1,10 eura, Jaegermeister za 1,70 eura až po najdrahšiu whisky Jack Daniels za 2,50 eur a teraz pozor - všetky frťany sú tú klasické poldecáky, teda s obsahom 0,05 l. 

Pri našej štvrtkovej návšteve sme už za výčaom uvideli barmana, ktorý nám prezradil, že ak je v podniku menej ľudí, tak aj obsluhuje, teda roznáša drinky na terasy či k jednotlivým stolom. Povedal nám, že sem viac ľudí chodí večer a je medzi nimi aj pomerne veľa mladších zákazníkov, pre ktorých je ako žiadaný bonus aj Wi-Fi zadarmo. 

(ars) 

Páčil sa vám článok?