NOVINKA: Zdieľané e-skútre v uliciach Bratislavy. A šoférovať ich môžu už pätnásťroční!

2.4.2020

Zdroj: I.J.

Páčil sa vám článok?

Od včera, t.j. od 1. apríla, nájdete v uliciach Bratislavy elektrické skútre s tyrkysovou ŠPZ-kou. Prenajať sa dajú na minútovej báze cez mobilnú aplikáciu, pričom na jazdu stačí vodičský preukaz AM.

Ako to funguje? Najskôr si treba stiahnuť aplikáciu a v rámci registrácie do nej nahrať fotografiu vodičského preukazu a tiež poskytnúť podrobnosti o vašej platobnej karte, keďže účtovanie poplatkov prebieha automaticky. Do 24 hodín by mala byť schválená a účet aktivovaný.

Zdroj: Blinkee.city

​V aplikácii potom stačí nájsť najbližší skúter, zarezervovať si ho a do 15 minút sa k nemu dostaviť. Skúter sa odomyká pomocou aplikácie. Helma je v odkladacom boxe. Cena za minútu jazdy je 0,19 eura, pauza stojí 0.09 eura za minútu, za deň je hraničná suma 22 eur. Študenti majú 10-percentnú zľavu. Skúter má dojazd 60 kilometrov a maximálnu rýchlosť 45 km/h.

My sme ich našli parkovať pre hypermarketom v Petržalke, mapa na webovej stránke služby ich lokalizovala aj pri SND. Skútre však nemajú vyhradené stanovište. Môžete ich po skončení jazdy zaparkovať kdekoľvek v tzv. zelenej zóne. Do nej spadá takmer celá Bratislava s výnimkou Dúbravky, Lamača, Vajnôr, Vrakune a Podunajských Biskupíc. „Náš technický tím následne batérie vymieňa priamo v teréne, bez potreby sťahovať skúter z ulice,“ vysvetlil pre Bratislavské noviny Tamás Lovász zo služby blinkee.city, ktorá e-skútre do Bratislavy, ako prvého mesta na Slovensku, priniesla.

Zdroj: Blinkee.city

V Bratislave bude 60 kusov
„Projekt Blinkee pochádza z Poľska (kde funguje v 28 mestách, pozn.red), a na Slovensku, ako aj v Maďarsku ho robíme formou franchise. Postupom času plánujeme expanziu do viacerých slovenských miest,“ pokračuje Tamás Lovász. V Bratislave bude prvý týždeň v ponuke 20 skútrov. „V ďalších týždňoch ich počet postupne zvýšime o 20 a 20, až dosiahneme počet 60 kusov. Ten je nateraz konečný, ale dlhodobý cieľ pre Bratislavu je 150 skútrov.“

Zdroj: Blinkee.city

​Koncept Blinkee má v ponuke aj klasické bicykle, elektrické bicykle a e-kolobežky. „ Ich integráciu do ´bratislavskej flotily´ zvážime podľa záujmu o službu a hospodárskych výsledkov. Každopádne chceme, aby nateraz dominovali elektrické skútre,“ konštatuje zástupca projektu. Tie totiž na rozdiel od e-bikov a e-kolobežiek doteraz v Bratislave neboli.

A aký je záujem Bratislavčanov? Podľa Tamása Lovásza evidujú stovky predregistrácií, ktoré ľudia realizovali minulý mesiac na sociálnych sieťach. Na štatistiky z Bratislavy je ešte priskoro, pre porovnanie v Budapešti, kde služba funguje už tri roky, si ľudia prenajímajú skúter priemerne na 19 minút, pričom 6 minút je doba pauzy.

Zdroj: Blinkee.city

E-skúter nie je e-bike
Možno riešite dilemu, či je dovolené vojsť s e-skútrom, podobne ako s bicyklom aj na lesné chodníky, kde je zákaz vjazdu pre motorové vozidlá. Tamás Lovász však upozorňuje, že e-skúter sa berie motorové vozidlo. „Nemožno s ním teda jazdiť po chodníkoch, v pešej zóne, ani nikde inde, kde je zákaz vjazdu motorových vozidiel. Na jazdu je potrebný vodičský preukaz, taktiež prilba.

Zdroj: Blinkee.city

​So zdieľaným skútrom by ste nemali prekročiť administratívne hranice hlavného mesta. Ak nevrátite alebo stratíte prilbu podľa obchodných podmienok zaplatíte 64,90 eur + DPH, ak po skončení jazdy necháte skúter mimo tzv. zelenej zóny, zaplatíte 21 eur + DPH, prepravné náklady a zvýšenú výpožičnú dobu, úplné zničenie vozidla vás vyjde na 2.499 eur + DPH.
(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie