Vodič MHD Jaroslav: Rúško si dávam radšej vlastné

22.3.2020

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Na svojej FB stránke zdieľa odkazy s užitočnými radami na zabrzdenie nového koronavírusu. Jaroslav si ako vodič autobusu MHD uvedomuje, že je vo väčšom riziku ako tí, čo sedia doma. Včera ťahal 10-hodinovú službu, dnes má 6-hodinovú. V akých podmienkach pracuje?

V boji s pandémiou koronavírusu sú v prvej línii zdravotníci a záchranári, ale ani vodiči MHD to nemajú jednoduché, netušia, či im do vozidla nenastúpi infikovaný človek. Nemáte obavy jazdiť v týchto dňoch po Bratislave?
Nie. Autobus mám takmer prázdny, päť ľudí odveziem jedným smerom a asi toľko aj opačným smerom. V sobotu, som jazdil na linke 50 od Obchodného domu Slimák po Aupark v Petržalke a naspäť, no cestujúcich bolo v autobuse naozaj málo.

Zdroj: abn

Museli ste už niekoho upozorniť, aby si dal rúško? Alebo dokonca vysadiť cestujúceho z autobusu, lebo príkaz nerešpektoval?
Zatiaľ sa mi to nestalo. Ľudia nastupujú do autobusu s rúškom alebo sa chránia šálom či šatkou, sú naozaj disciplinovaní, až som prekvapený. Akurát sú ufrflanejší, čo je asi v týchto dňoch pochopiteľné. Ale rešpektujú, že sa musíme navzájom chrániť. Keď som bol s manželkou na prechádzke v lese a niekto išiel oproti nám, v našej blízkosti si hneď natiahol rúško. My sme urobili to isté.

Zdroj: abn

Čo ak niekto nastúpi do vozidla bez ochrany a odmietne vystúpiť?
Mám jasný pokyn. Do konfliktu určite nepôjdem, ale budem kontaktovať dispečing, ktorý zasiahne. Ak treba, tak aj s asistenciou polície.

Dopravný podnik Bratislava informoval, že vodiči MHD majú k dispozícii dezinfekčné prostriedky Čo všetko ste dostali?
Dali mi hygienické rukavice, vlhčené utierky, gél na ruky a tiež dezinfekčný sprej, ktorým zakaždým vyčistím svoju kabínu a vnútro vozidla, najmä držadlá. Dostal som aj dve ochranné rúška na tvár, ktoré sa dajú použiť viackrát, nie sú jednorazové. Kedy budú ďalšie, to neviem. Ja však aj tak radšej nosím vlastné rúško s trojitou ochranou. Pred nástupom do služby nám merajú teplotu. Keby som ju mal zvýšenú, za volant nesmiem.

Zdroj: abn

​Základná výbava vodiča MHD v čase koronovírusovej krízy...

Vodič v električke sedí v uzavretej kabíne, v autobusoch aj trolejbusoch sú však kabíny otvorené. Nechceli by ste radšej presadnúť do električky?
To mi vôbec nenapadlo. Oveľa radšej jazdím autobusom, pretože na rozdiel od električky môžem vozidlá predbiehať a na konečnej sa nemusím posúvať... Hoci mám kabínu otvorenú, do priestoru pri predných dverách sa teraz cestujúci nedostanú, je ohradený reflexnou páskou. Navyše, ako som spomínal, v týchto dňoch využíva MHD veľmi málo ľudí. Takže nákazy sa nebojím.

Linky MHD premávajú od 16. marca v prázdninovom režime. Máte teda kratšiu službu?

Prázdninový režim znamená, že v špičke sú spoje obmedzené, robím však normálne, tak ako predtým, 180 hodín mesačne. Včera som mal 10-hodinovú službu, dnes mám krátku 6-hodinovú... Som rád, že aj v týchto krízových dňoch mám prácu a môžem si zarobiť.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie