FOTO: Je to normálne? Na povinnosť nosiť v MHD rúško reagujú niektorí cestujúci agresívne

16.3.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V záujme ochrany zdravia cestujúcich, ale aj vodičov MHD platí od pondelka 16.3.2020 zákaz vstupu do vozidiel bratislavskej MHD bez použitia rúška, šálu, šatky alebo inej vhodnej alternatívy na zakrytie úst a nosa. Zisťovali sme, ako sa toto opatrenie ujalo v praxi.

Faktom je, že zohnať rúško je dnes náročné, a tak sú ľudia nútení siahať po alternatívach. My sme dnes v MHD, ktorej vozidlá premávali takmer prázdne, videli však aj ľudí bez rúšok. Možno povedať, že rúška si nasadilo zhruba 90 percent cestujúcich, čo je veľmi dobré. "Kontrolu zabezpečuje dispečing DPB, a. s. a samotní vodiči, ktorí cestujúceho bez zakrytia úst a nosa nie sú povinní odviezť," vysvetlila nám hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Realita však zďaleka nie je taká ružová, ako by zdalo, niektorí ľudia sa s týmto opatrením nechcú zmieriť.

"Cestujúci v mnohých prípadoch nariadenie nerešpektujú, správajú sa nezodpovedne, v niektorých prípadoch až agresívne. Apelujeme na všetkých cestujúcich, aby sme boli k sebe zodpovední, dodržiavali pokyny a tak sa navzájom mohli chrániť. Vodič má právo v zmysle Prepravného poriadku IDS BK takého cestujúceho upozorniť na nové pravidlá a následne aj vylúčiť z prepravy, ak je na ťarchu ostatným cestujúcim. V prípade, že daný cestujúci nebude výzvu vodiča rešpektovať, vodič ihneď skontaktuje dopravný dispečing pre ďalší postup," vysvetlila.

Cestujúci bez rúška:

Zdroj: ms

 Cestujúci s rúškom v autobuse MHD:

Zdroj: ms

​Cestujúcich na nové opatrenie pri vstupe do vozidla upozorňujú informačné letáky, "Snažíme sa najprv vysvetľovať a pôsobiť preventívne," dodala Volfová.

​Okrem tohto opatrenia DPB neustále dezinfikuje vozidlá MHD, obmedzil nástup a výstup prednými dverami autobusov a trolejbusov, električky majú pre vodičov uzatvorené kabíny. Vodičom pri nástupe do služby merajú teplotu.

(ms)

Páčil sa vám článok?