FOTO a VIDEO: Agresívne ázijské lienky opäť útočia na naše domácnosti - sú pre ľudí nebezpečné?

22.10.2019
0

Zdroj: FB B.K.

Páčil sa vám článok?

V druhej polovici októbra sa nielen v Bratislave a jej blízkom okolí objavujú správy doslova o invázii ázijských lienok, ktoré sa pred zimou sťahujú do ľudských obydlí. Spoznáte ich podľa toho, že nemajú klasickú červenú farbu ako naše lienky sedembodkové, ale sú sfarbené skôr do žlta či oranžova a bodiek majú na chrbte oveľa viac. A navyše sú schopné človeka aj pohrýzť...

Agresívne ázijské lienky sa mali v uplynulých dňoch objaviť v Podunajských Biskupiciach, Petržalke, Rusovciach, ale aj v Ružinove či Novom Meste. "Aj v Ružovej doline nimi bol oblepený doslova celý dom," napísal na facebookovú stránku Zdravie jeden z jej návštevníkov.

Ázijské lienky sa v ľudských príbytkoch objavujú každoročne približne v polovici októbra:

Do diskusie o lienkach prispel aj pán Jakub: "Neveril som, ale víkendový pobyt na chate na Záhorí ma presvedčil. Keď zasvietilo slnko na stenu chaty, bola tam bodka vedľa bodky, oranžové bez bodiek, čierne s jednou červenou bodkou. To by nebola až taká katastrofa. Keď ich však bolo vo vzduchu toľko, že sme si ich všetci vyťahovali z vlasov či spoza trička, začalo to byť nepríjemné. Najmä preto, že s nami boli aj malé deti. Aspoň sme ich potom učili rátať bodky a hľadali sme medzi nimi lienky slovenské. Ale márne." Dokonca sa hovorí, že tieto ázijské lienky sú schopné požrať, resp. zničiť tie naše. Na stránke sa objavilo aj viacero svedectiev o tom, že sú schopné zaútočiť aj na človeka a pohrýzť ho. 

Zdroj: FB Zdravie

Lucia je mamou ​2,5 ročného syna, ktorého ázijské lienky doštípali na oboch nohách: "Každé ráno sa budil s novým kúsancom. Až sme mu napokon našli jednu lienku skrytú pod matracom. Celé lýtko mu “horelo”, bolelo ho, opuchlo mu a bolo tvrdé ako kameň. Veľmi dlho to mizlo." Pani Lucia mu na to dávala Fenistil, kvapky, gél, Nurofen na bolesť a studené obklady, až mu napokon štípance zmizli. 

"Tiež som zbadal doma na oknách z vnútornej strany zopár lienok, ktoré si pravdepodobne hľadali nejakú medzeru či priestor, kde by sa skryli na zimu. Jedna z nich sa zamotala do pavučiny v rohu a už si ju pavúk pripravoval na konzumáciu. Povysával som predvčerom poobede lienky aj pavučiny, ale na druhý deň prileteli znova," opísal pre Bratislavské noviny svoju aktuálnu skúsenosť s ázijskými lienkami pán Milan z Ružinova.     

Zdroj: FB Zdravie

​Ázijské lienky (vľavo) sú sfarbené skôr do oranžova a majú viac bodiek ako naša lienka sedembodková (vpravo).

"Našla som si ich doma včera, ale bolo mi ich ľúto všetky pozabíjať, lebo sa mi zdalo, že sú medzi nimi aj tie naše lienky sedembodkové. Ak však ani dnes nezmiznú, tak ich asi budem musieť povysávať," zdôverila sa svojim známym na sociálnej sieti pani Beáta z Petržalky.  Tá ich našla v oknách, na strope aj na žalúziách. "Aj my ich máme doma a štípu ako šibnuté. Vraj sú tento rok extrémne premnožené," posťažovala sa jej kamarátka Katka. Podľa odborníkov našťastie nie sú schopné zaútočiť na ľudí, ale ak sú hladné, tak priletia, sadnú si na kožu človeka a zahryznú sa do nej svojimi hryzadlami, čo bolí o trochu viac než štípanec od komára.      

(ars)

  

Páčil sa vám článok?