FOTO a VIDEO: Vo veku 80 rokov zomrel spevák Karel Gott - legenda československej hudby podľahla zákernému ochoreniu

2.10.2019

Zdroj: FB K.G.

Páčil sa vám článok?

Smutná správa dorazila ráno z Prahy, kde vo veku 80 rokov skonal jeden z najznámejších umelcov bývalého Československa - Karel Gott. Najskôr niekoľko rokov statočne bojoval s rakovinou lymfatických uzlín, ale tento rok mu diagnostikovali ešte aj akútnu leukémiu a práve následkom tejto zákernej choroby podľahol včera, teda v utorok 2. októbra 2019 krátko pred polnocou. Karel Gott bude navždy spojený aj s Bratislavou, kam vždy veľmi rád chodil...

"Vo veku 80 rokov zomrel v utorok krátko pred polnocou spevák Karel Gott. Zomrel doma v kruhu svojej rodiny," potvrdila jeho hovorkyňa Aneta Stolzová informáciu, ktorú si neprial nikto počuť.

To, že má Karel Gott vážne zdravotné problémy, bolo známe dlhší čas a on sám mediálne špekulácie v priebehu septembra potvrdil prostredníctvom sociálnej siete Facebook, kde bol veľmi aktívny: "Vážení priaznivci, denník Blesk mi položil konkrétnu otázku, ktorá sa týkala môjho zdravotného stavu. Pýtali sa na to, či sa mi vrátila rakovina a či podstupujem liečbu. Aby som predišiel špekuláciám, rozhodol som sa na ich otázku odpovedať a cítim potrebu oznámiť svoju situáciu i vám. Nechcem vás zaťažovať svojimi problémami, nie som ten, ktorý by o svojom súkromí, zvlášť zdraví, verejne sám rozprával a nechával sa tak ľutovať. So svojou chorobou som sa chcel vďaka špičkovému tímu prof. Trněného vysporiadať sám, po boku svojej manželky a mojich najbližších. Pred 4 rokmi som pre agresívny nádor podstúpil veľmi intenzívnu liečbu, ktorá viedla k jeho úplnému zmiznutiu. Zhruba pred rokom a pol sa u mňa objavila porucha krvotvorby v podobe Myelodysplastického syndrómu. Napriek niekoľkým druhom liečby prešlo, bohužiaľ, toto ochorenie v uplynulých mesiacoch do akútnej leukémie. Podstupujem ambulantnú liečbu a dochádzam do nemocnice na kontroly, v rámci ktorých lekári sledujú môj celkový zdravotný stav. Prosím, najmä bulvárne médiá, o rešpektovanie nášho rodinného súkromia. Verím, že nám médiá nebudú každodenne v pätách a nebudú nás prenasledovať ani obťažovať, čo by mohlo priťažiť nielen môjmu momentálnemu stavu, ale predovšetkým psychike mojich neplnoletých dcér. Som rád, že môžem byť doma v kruhu rodiny. Práve dokončujem svoju autobiografiu, ktorá nakoniec vyjde až na jar budúceho roka. Pred pár dňami sme dokrútili zábery pre celovečerný dokumentárny film o mojom živote a pridávam i fotografiu, ktorá vznikla pri natáčaní."

Zdroj: FB K.G.

Karel Gott vystupoval v Bratislave naposledy v januári 2018 a o jeho koncerte sme informovali aj na webe Bratislavských novín: 

​S naším mestom ho spojila aj jeho premiérová účasť na festivale Bratislavská lýra 1966, kde zvíťazil s piesňou Mám rozprávkový dom.  

VIDEO: Karel Gott má videoklip k piesni Mám rozprávkový dom - v hlavnej úlohe Bratislava

Pesnička Mám rozprávkový dom je neodmysliteľne spätá s naším hlavným mestom. Legendárny český spevák Karel Gott ju spieval ako súťažnú pieseň na Bratislavskej lýre v roku 1966 a hneď s ňou aj vyhral. Pred niekoľkými dňami vznikol ku skladbe aj videoklip, v ktorom sa nachadzajú zábery starej Bratislavy z tohto obdobia až po rok 2005. Klip postrihal archivár Slovenskej televízie Milan Antonič a využil na to zábery z relácie Retro noviny.

V posledných dňoch ho vozili do nemocnice, ale väčšinu času sa snažil tráviť doma - v kruhu svojich najbližších - manželky Ivany a dcér Charlotty Elly a Nelly Sofie. Správa o smrti otca určite zarmútila aj jeho nemanželské dcéry Dominiku a Luciu. 

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Začiatky jeho verejného vystupovania sa viažu s rokmi 1958 - 1960, keď sa zúčastňoval na amatérskych speváckych súťažiach. V roku 1958 získal svoj prvý angažmán v kaviarni Vltava. Od roku 1959 pravidelne vystupoval s orchestrom Karla Krautgartnera.

V roku 1964 založil s bratmi Štaidlovcami divadielko Apollo v rámci pražskej Reduty. Nasledujúci rok mu Supraphon vydal prvú dlhohrajúcu platňu. V roku 1966 zvíťazil na Bratislavskej lýre so skladbou Mám rozprávkový dom. Nasledovalo päťmesačné angažmán v Las Vegas a roku 1967 zmluva s gramofónovou spoločnosťou Polydor. V roku 1969 uskutočnil prvé turné po NSR.

Famózny štart kariéry Karla Gotta v šesťdesiatych rokoch uzatvára vydanie albumu Vánoce ve zlaté Praze, ktorý je dodnes hudobnými kritikmi považovaný za jeden z najlepších vianočných albumov. V sedemdesiatych rokoch si medzinárodný úspech zaistil naspievaním titulnej skladby k rozprávke Včelka Mája, ktorej hudbu zložil Karel Svoboda. V máji 1977 získal spevák titul Zaslúžilý umelec a zároveň Zlatú platňu Polydoru. Dôkazom všestranného talentu K. Gotta je aj jeho prvé hosťovanie na Country festivale Fan Fair v Nashville (v r. 1979), na ktorý bol v priebehu ďalších rokov niekoľkokrát pozvaný.

Zdroj: TASR

,,S najhlbším zármutkom v srdci oznamujem, že nás včera (v utorok), krátko pred polnocou, po ťažkej a dlhej chorobe, opustil môj milovaný manžel Karel Gott. Odišiel doma, v tichom spánku, v kruhu svojej rodiny," povedala Ivana Gottová.

Osemdesiate roky umožnili interpretovi pokračovať na ceste k medzinárodným úspechom. V Taliansku mu vychádza album Bella Italia. Získava Zlatú platňu Supraphonu za milión platní exportovaných do zahraničia. Vo februári 1985 opäť získava Zlatého slávika. V roku 1986 mu udeľuje Supraphon Platinovú platňu a zároveň Zlatú ihlicu Polydoru za 20-ročnú spoluprácu s touto hudobnou spoločnosťou (pred K. Gottom ju získali len Leonard Bernstein a Herbert von Karajan).

V roku 1960 začal študovať spev na Pražskom konzervatóriu. Angažmán v Semafore a nahrávanie s Tanečným orchestrom Čs. rozhlasu znamenalo zvrat v jeho kariére. Pieseň Oči má sněhem zaváté sa stala najúspešnejšou za rok 1963 a prvý raz zvíťazil v ankete o Zlatého slávika. 

V septembri 1992 obdržal Diamantovú platňu za predaj 13 miliónov nosičov v bývalom Československu. V roku 1997 získava album Duety, naspievaný s Luciou Bílou, dve Platinové platne.


Do nového tisícročia vstupuje koncertným vystupovaním v Carnegie Hall v New Yorku. Karel Gott je majiteľom agentúry GOJA (Gott - Janeček). V mladosti bolo jeho záľubou maľovanie, a aj keď na výtvarnú akadémiu ho nevzali, svojej vášni zostal verný. Jeho úspech na výtvarnom poli potvrdili výstavy v Berlíne, Kolíne nad Rýnom, Viedni, Moskve, Bratislave, Prahe či Mníchove.

V priebehu svojej kariéry absolvoval spevák množstvo koncertných vystúpení takmer vo všetkých európskych krajinách.

(ars. TASR)

Páčil sa vám článok?