FOTO a VIDEO: Čo sa deje na Trnavskom mýte? Pred Istropolisom začali búrať!

4.4.2019

Zdroj: FB R.B.

Páčil sa vám článok?

Ľudia, ktorí išli dnes predpoludním cez Trnavské mýto, neverili vlastným očiam, keď na priestranstve pred Istropolisom zbadali bager, ktorý sa pustil do búrania veľkého betónového objektu obloženého mramorom. Niektorí si dokonca mysleli, že idú zrovnať so zemou celý bývalý Dom odborov, ale nie je to tak...

Bager začal dneas ráno búrať podstavec, na ktorom sa pred rokom 1989 nachádzala busta Františka Zupku. Práve po tomto komunistickom funkcionárovi bolo počas minulého režimu pomenované aj celé námestie, ktorému od roku 1981 dominuje Dom odborov, dnes známy skôr pod názvom Istropolis.

Zdroj: Ba.foxy.sk

​Budova je obložená mramorom dovezeným z Kuby a z rovnakého materiálu bol aj podstavec, na ktorom bola naposledy busta Roberta Fica v roku 2010 v rámci umeleckej prezentácie sochára Dalibora Baču. Viac sa o nej môžete dočítať tu:

​Demolácia podstavca, kde naozaj len veľmi krátko boli umiestnené busty Františka Zupku (1988 až 1989) a Roberta Fica (2010), zneistila viacero okoloidúcich, ktorí na sociálnej sieti začali zdieľať fotografie a videá poukazujúce na to, že sa začal búrať Istropolis, čím končí jedna veľká éra novodobých bratislavských dejín. "Krajský úrad odobral Istropolisu status kultúrneho centra, nehnuteľnosť preto stratila právnu ochranu a nie je ani kultúrnou pamiatkou," napísal k svojmu videu občiansky aktivista Július Banda:   

Faktom je, že podstavec v posledných rokoch slúžil skôr ako núdzové sedenie pre návštevníkov Istropolisu alebo prekážková dráha pre priaznivcov skateboardov. 

Zdroj: FB M.S.

​O necelý mesiac sa však v Bratislave začnú Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a práve na priestranstve pred Istropolisom má byť situovaná hlavná fanúšikovská zóna, kde budú stany, stánky či veľkoplošná obrazovka, kde by sa mali premietať zápasy slovenských hokejistov, ktorí odohrajú zápasy základnej skupiny v Košiciach. Je pravdepodobné, že by tomuto zámeru spomínaný podstavec tvoril zbytočnú priestorovú prekážku, nehovoriac o tom, že bol aj dosť vysoký, čo by mohlo lákať podgurážených fanúšikov, aby sa naň pokúšali vyliezť a tak zbytočne riskovali svoje zdravie.

Zdroj: abn

Tento podstavec je už minulosťou...​

Bratislavské noviny sa spojili s hovorcom mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Marekom Tettingerom, ktorý nám potvrdil, že práce v okolí Istropolisu súvisia s prípravou Fan zóny pri príležitosti konania MS v ľadovom hokeji a zabezpečením bezpečnosti jej návštevníkov. "Budú vykonané aj ďalšie úpravy pozemku v rámci pripravovanej fanzóny, ale žiadne z týchto aktivít sa netýkajú samotnej budovy Istropolisu," dodal Tettinger.

Zdroj: Július Banda

(ars)    

Páčil sa vám článok?