FOTO a VIDEO: Môže ísť o život. Pozrite si, ako majú hasiči problém sa k vám vôbec dostať

21.1.2019
0
Dlhé diely- blokovaná cesta

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Raz sa to môže skončiť veľmi zle. Hasičom, ale aj policajtom či zdravotníkom častokrát bránia pri práci rôzne prekážky na cestách. Môže sa potom stať, že zápasia s problémom, ako sa k vášmu horiacemu bytu vôbec dostať.

Nedávno sme písali o hasičskom zásahu pri požiari dvoch áut v Devínskej Novej Vsi, pri ktorom hasiči narazili na problém. Mnohokrát sa totiž stáva, že na miesto, kde vypukne požiar alebo inak závažná udalosť, sú privolané záchranné zložky, ale kvôli prekážkam v teréne sa k cieľu nemôžu dostať alebo sa k nemu prepracujú len veľmi komplikovane. V týchto chvíľach však často rozhodujú o záchrane len minúty a sekundy.

Pripomeňme si situáciu, ktorá sa stala v Devínskej Novej Vsi, pri ktorej zhoreli až dve autá. Na miesto boli privolaní aj hasiči, ktorým však prácu výrazne skomplikovali aj zle zaparkované autá na chodníkoch. Stalo sa to na ulici Štefana Králika. Ľudia na sociálnych sieťach nenechali na svoje komentáre tejto udalosti dlho čakať. 

Takto zareagovala aj pani Patrícia: ,,Najlepšie sú tie parkujúce autá na chodníkoch, ktoré zabraňujú záchranným zložkám sa dostať tam, kam potrebujú."

,,Tak na túto spevnenú plochu "parkovisko" sa hasiči nedostanú autom, máš pravdu, ten chodník pri trafostanici na ulici Štefana Králika by mal byť voľný."
Hasiči sa nakoniec našťastie k autám nejako predsa len dostali a mohli začať svoju akciu. Podľa našich zistení išlo o Feliciu a Fabiu, pričom oheň sa skoro mohol rozšíriť aj na vedľa zaparkovanú Octaviu, ktorú sa však hasičom podarilo včas zachrániť.

My sme sa s kamerou vybrali na miesta, ktoré hasiči označili za najkritickejšie, čo sa prístupu týka (Petržalka, Dlhé diely), aby sme zistili, aká je tam situácia s parkovaním a či autá dbajú na bezpečnosť. 

Pozrite si aj naše fotografie priamo z miest preplnených parkovísk:

​​K problému sme oslovili aj hovorkyňu prezídia hasičov Zuzanu Farkasovú. "Ťažko dostupné lokality v rámci Bratislavy a okolia bývajú najmä obytné mestské časti, najmä vo večerných a nočných hodinách, kedy je z dôvodu parkovania veľkého počtu motorových vozidiel sťažený prejazd hasičskej techniky.
Hasičský a záchranný zbor disponuje rôznymi druhmi hasičskej techniky, sťažený býva prejazd najmä špeciálnej hasičskej techniky, ako sú cisternové automobilové striekačky, výšková technika ale aj ďalšia hasičská technika väčších rozmerov.  Použitie výškovej techniky na mieste zásahu je možné len za predpokladu dostatočného miesta na rozloženie oporných podpier. Ďalšími problémovými úsekmi bývajú záhradkárske a rekreačné chatové oblasti, kde je sťažený prejazd hasičskej techniky z dôvodu zúženej či nespevnenej cestnej komunikácie," objasnila Farkasová pre banoviny.sk.

,,Včasný príchod na miesto zásahu je veľmi dôležitý. V našej praxi sme sa stretli s prípadmi, keď z dôvodu neprejazdnej ulice musel veliteľ zásahu voliť inú cestu na zásah, ako aj s prípadmi, keď z dôvodu parkovania veľkého počtu motorových vozidiel v blízkosti miesta zásahu musel voliť vzdialenejšiu nástupnú plochu. Stretávame sa aj s prípadmi, keď zaparkované motorové vozidla bránia prístupu k zdrojom „vody na hasenie“ z hydrantovej siete. Vyberať konkrétne prípady je časovo náročné, ale evidujeme niekoľko zásahov, kde z vyššie uvedených dôvodov bolo kladené dlhšie hadicové vedenie (cca viac ako 200 m), prípadne presúvané vozidlá (Petržalka, Dlhé diely) čo má za následok samozrejme predĺženie času prvotných úkonov na zásahu," vyjadrila sa hovorkyňa prezídia hasičov.

Nakoniec nás ešte taktiež zaujímalo, aké sú sankcie alebo prípadné riešenia takýchto situácií, keďže častokrát v týchto prípadoch môže ísť aj o život.

,,V zmysle zákona č. 314/2001 Z. z o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov je možné napr. za priestupok uložiť pokarhanie alebo pokutu do 99 eur fyzickej osobe, ktorá nedodržiava vyznačené zákazy alebo príkazy týkajúce sa ochrany pred požiarmi (napr. parkovanie na vyznačených nástupných plochách). Riešenie voľných prístupových ciest alebo parkovania motorových vozidiel však nie je v kompetencii Hasičského a záchranného zboru," dodala hovorkyňa pre banoviny.sk.

Zdroj: Archív HaZZ

(bal)

Páčil sa vám článok?