FOTO: K šiestemu bratislavskému mostu ponad Dunaj už priviezli unikátnu oceľovú konštrukciu

20.12.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Už za dva roky by mala mať Bratislava šesť mostov ponad Dunaj - Lafranconi, Nový most, Starý most, Most Apollo, Prístavný most a most, ktorý bude súčasťou diaľničného obchvatu D4 a nachádzať sa bude v blízkosti Jaroviec.

Šiesty most cez Dunaj bude súčasťou diaľnice D4, ktorá má po roku 2020 tvoriť nový diaľničný obchvat Bratislavy. Takmer trojkilometrové súmostie vedúce ponad Dunaj neďaleko hlavného mesta vznikne vďaka unikátnej mostnej konštrukcii. Na jeho výstavbu sa použije dvojica výsuvných skruží, ktoré patria k najväčším na svete. Súmostie bude pozostávať zo západného predmostia, z dvoch hlavných mostov a východného predmostia. Západné predmostie (premosťuje priesakový kanál a Jarovecké rameno) bude s celkovou dĺžkou mostných polí 785 metrov. Východné predmostie premosťuje inundačné územie, priesakový kanál a Biskupické rameno.

Zdroj: TASR

Na snímke pohľad na pripravené oceľové skruže 18. decembra 2018 v Bratislave. 

Ak sa má dopravná situácia v našom hlavnom meste jedného dňa aspoň trochu zmeniť k lepšiemu, tak je potrebné nielen vybudovať diaľničný obchvat, ale ​aj napojiť existujúcu dopravnú infraštuktúru na už spomínanú diaľnicu D4 alebo rýchlostnú cestu R7, ktorá sa takisto už rozbehla a mala by byť do roku 2020 dokončená. V tejto súvislosti sa očakávajú výrazné dopravné obmedzenia napríklad v lokalite Mlynské Nivy, o ktorých sme včera písali napríklad tu:

Hrozba dopravného kolapsu: Križovatka Mlynské nivy môže byť v priebehu niekoľkých rokov rozkopaná viackrát

Dopravné obmedzenia, ktoré už Bratislave neúprosne klopú na dvere, nemajú byť zďaleka konečné. V priebehu 3 nasledujúcich rokov bude potrebné ulice Mlynské nivy, Košická, Svätoplukova či Landererova – a štyri ich križovatky – opätovne uzatvárať a nanovo prerábať kvôli ďalším projektom v tejto lokalite. Starostovia Ružinova Martin Chren a Vrakune Martin Kuruc preto dnes predložili na zastupiteľstve návrh, ktorým sa snažia situáciu riešiť.

​Samotný šiesty most cez Dunaj je už niekoľko rokov predmetom búrlivých diskusií a aj jeho virtuálna podoba sa niekoľkokrát menila. V roku 2016 sa predpokladalo, že bude vyzerať nejako takto: 

Zdroj: MDSR

​V tomto roku sa prezentovala takáto vizualizácia:

Zdroj: MDSR

​(ars, foto: TASR, MDSR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie