Primátor Matúš Vallo avizoval, že uzávierky sa začnú až vtedy, keď bude presvedčený, že je urobené maximum pre zmiernenie negatívnych dopadov na dopravu s tým, že vedenie magistrátu to zároveň dokáže odkomunikovať Bratislavčanom. 

Starostovia mestskej časti Vrakuňa Martin Kuruc a mestskej časti Ružinov Martin Chren na dnešnom mestskom zastupiteľstve predložili návrh, ktorým by zastupiteľstvo žiadalo od Matúša Valla spracovať prehľad všetkých požiadaviek na stavebné úpravy v lokalite Mlynské nivy, ako napríklad rozširovanie jazdných pruhov, úpravy križovatiek, zmeny organizácie dopravy, vyplývajúcich z požiadaviek dopravného posudzovania a právoplatných záväzných stanovísk hl. mesta k jednotlivým investičným zámerom v lokalite Mlynské nivy. Zároveň vo svojom návrhu žiadajú, aby sa rokovalo s investormi jednotlivých stavieb o postupe pri realizácii stavebných úprav ciest a križovatiek v najkratšom možnom termíne. 

V súvislosti s výstavbou v lokalite Mlynské nivy sú totiž plánované zásahy, ktoré povedú k rozkopaniu križovatky v najbližších rokoch aspoň päťkrát. Potvrdil nám to aj Martin Chren.

Starostovia uvádzajú, že v priebehu 3 nasledujúcich rokov bude potrebné ulice Mlynské nivy, Košická, Svätoplukova či Landererova – a štyri ich križovatky – opätovne uzatvárať a nanovo prerábať kvôli ďalším projektom v tejto lokalite. Napríklad na križovatke Mlynské nivy / Karadžičova má dôjsť k ďalšiemu rozšíreniu jazdných pruhov, táto križovatka má byť v nasledujúcich 4 rokoch prerábaná spolu trikrát kvôli rôznym developerským projektom. "Križovatka Mlynské nivy / Košická / Svätoplukova má byť prerábaná 4 -krát. Križovatka Košická / Prístavná  / Landererova má byť rozkopaná dokonca päťkrát do roku 2022.

Chren dodal, že negatívne vplyvy dopravných uzáver na obyvateľov treba obmedziť na minimum. Úplne najpodstatnejšie podľa neho je to, že ak je kompletná dopravná uzávera ulice Mlynské nivy nevyhnutná, je nevyhnutné zo strany hlavného mesta zároveň presadiť to, aby v rámci nej boli vykonané úplne všetky možné úpravy pre všetky ďalšie developerské projekty v danej lokalite – aby nemusela byť táto ulica následne rozkopávaná a uzatváraná opätovne.

V skratke povedané, zásadná požiadavka Ružinova a Vrakune preto je, aby sa všetky úpravy pre všetky developerské projekty urobili naraz. "Nemôžeme dopustiť, aby každý developer každý rok rozkopal mesto. Musíme začať rozmýšľať a plánovať a developeri musia začať počúvať mesto, a nie robiť si každý po svojom," tvrdí Chren. 

V tejto lokalite sa totiž plánuje neskôr stavať aj naďalej, v pláne sú veľké projekty ako napríklad Eurovea 2, Zwirn alebo Klingerka 2. A všetky budú vyžadovať rozsiahle zásahy do infraštruktúry.

Dodal, že hlavné mesto by malo koordinovať ich postup a zároveň im môže pomôcť napríklad úpravou vydaných stavebných povolení tak, aby mohli požadované úpravy, vyplývajúce z právoplatne vydaných povolení, uskutočniť koordinovane v priebehu roka 2019, keď bude ulica Mlynské nivy tak či tak uzavretá.

Aktualizované: Predkladané uznesenie bolo na dnešnom mestskom zastupiteľstve (19.12.2018) jednohlasne schválené.

(nc)