Ako by mohlo v budúcnosti vyzerať Kollárovo námestie?

26.12.2017
0

Zdroj: Green Foundation

Páčil sa vám článok?

Kollárovo námestie v centre Bratislavy by mohlo zmeniť svoj vzhľad. Projekt, ako by malo po novom vyzerať, naberá stále reálnejšie kontúry.

Aby bol z neho aktívny a atraktivny park, muselo by prejsť kompletným re-dizajnom. Bolo by to mikronámestie v aktívnom spojení s Múzeom dizajnu, Satelitom. Musela by sa tu upokojiť či vylúčiť doprava, zlepšiť priechod na Námestie slobody, integrovať prepojenie na Obchodnú ulicu, vytvoriť nový peší bulvár Mickiewiczova, opraviť mobiliár, lavičky, amfiteáter, zefektívniť osvetlenie a vytvoriť izolačný mikropark s oddychovými mikropriestormi. To je zhrnutie Igora Marka, konzultanta a poradcu projektu  čiastočnej revitalizácie Kollárovho námestia. Jeho inciátorom je nadácia Green Foundation.

Idea projektu vznikla koncom minulého roka a postupne sa pretransformovala do reálnych a strategických aktivít v spolupráci so samosprávou, teda mestskou časťou Staré Mesto (správca námestia) a magistrátom, ktorý je vlastníkom tohto územia. Do prieskumov bolo zapojených približne 500 ľudí, uskutočnilo sa 300 rozhovorov a 150 pracovných stretnutí, ako aj 3 pracovné brigády na námestí.

Aktuálne čakajú nadáciu Green Foundation ďalšie strategické kroky, rokovania, plánovanie krátkodobých i dlhodobých aktivít a nastavenie ďalšieho procesu zmeny Kollárovho námestia. Práve pre tento zámer už zrealizovala na námestí prvé kroky a aktivity. Čistila ho, umiestnila chýbajúce smetné koše, prezentovala projekt revitalizácie a čistila a maľovala znehodnotené steny budovy v spodnej časti námestia.

(brn)

Páčil sa vám článok?