Divadelné emócie pomáhajú postihnutým

2.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nie tak dávno boli hendikepované deti celkom na okraji pozornosti verejnosti. Tento vzťah sa síce mení ťažko, napriek tomu sa do spoločnosti začleňujú.

„Potrebujú však oveľa viac, ako len školu. Ukazuje sa, že tradičné spôsoby učenia a výchovy sú neefektívne, ale napríklad cez rôzne formy umenia a emócie divadla, ktoré samy hrajú, sa skôr dokážu otvoriť, ukázať svoje schopnosti a zručnosti, ktoré u nich často ani nepredpokladáme,“ hovorí Michaela Janáková, špeciálna pedagogička Špeciálnej základnej školy a Domova sociálnych služieb Rosa v Dúbravke a zakladateľka dramatického krúžku v škole, na verejnosti známeho pod názvom Divadlo pre všetkých. V týchto zámeroch sa s M. Janákovou stotožnila režisérka Marta Gogálová, ktorá sa rozhodla pre trvalú spoluprácu s divadielkom. Po ich prvom predstavení Koza odratá a jež naštudovali spolu dramatizáciu rozprávky Ľudmily Podjavorinskej Čin Čin.

Na základe prvých úspechov vzniklo občianske združenie Galant, ktoré manažuje M. Janáková. Ich snom je založiť v Bratislave stále divadlo pre postihnuté deti, alebo ešte radšej ART-centrum bez bariér, ktoré by sa venovalo integrovaniu detí a mládeže. Združenie našlo zatiaľ skutočnú strechu v Miestnom kultúrnom centre na Školskej ulici. Tu deti dokázali, že sa vedia nielen naučiť texty, ale aj improvizovať ako skutoční herci a v spoločnom účinkovaní s nimi sa o tom presvedčili už napríklad aj Maroš Kramár a Ján Króner.

„Verím, že z grantov a sponzorských darov môžeme pravidelnú činnosť iba naštartovať, ale pre fungovanie a rozvíjanie činnosti združenia Galant potrebujeme aj pomoc inštitúcií a verejnosti,“ hovorí M. Janáková. Na mysli má v prvom rade priestory, kde by ART-centrum mohlo rozvíjať vzdelávací a integračný program. Jeho súčasťou by mohli byť všetky moderné formy terapie a neskôr azda aj chránená dielňa.

Na divadelnej scéne by chceli nájsť miesto pre dlhodobé pôsobenie a okrem iného aj prispievať k zmene postoja verejnosti k ľuďom s postihnutím. „Verím, že prostredníctvom novín nájdeme ľudí a inštitúcie, ktorí nám chcú pomôcť,“ hovorí M. Janáková, „pretože tu ide o podporu všestranného rozvoja mentálne či telesne postihnutých detí, ktoré majú obmedzené nielen schopnosti komunikácie, ale i mobilitu.“

Ak by niekto chcel vznikajúcemu združeniu pomôcť, potom má občianske združenie Galant toto číslo účtu: 2626735577/1100.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?