Prešporok si pripomenul korunováciu kráľa Maximiliána Habsburského

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Doslova davy ľudí prilákali v sobotu 6. septembra do historického centra mesta Korunovačné slávnosti, ktorých hlavným bodom bolo pripomenutie autentického priebehu korunovácie Maximiliána za uhorského kráľa.

Samotný obrad korunovácie Maximiliána Habsburského sa tak ako pred 440 rokmi odohral v Dóme svätého Martina, v ktorom v rokoch 1536 - 1783 prijalo korunu dovedna 19 uhorských kráľov a kráľovien.

Ceremóniu v chráme, ktorá pozostávala zo slávnostného sprievodu k oltáru, vyznania a sľubu kráľa, kráľovského pomazania, odovzdania kráľovských insígnií, intronizácie a slávnostného požehnania kráľa, mohli vidieť len tí, ktorí si kúpili vstupenky. Stovky ďalších obyvateľov mesta, ale aj zahraničných turistov, čakali pred Dómom.

Napokon kráľovský sprievod, ktorý tvorilo 120 hercov v dobových kostýmoch, vyšiel z chrámu a po známej korunovačnej ceste zamieril na Hlavné námestie. Tam kráľ Maximilián, ktorého úlohy sa zhostil herec Matej Landl (jeho manželku hrala Anna Šišková) zopakoval svoj sľub pred zhromaždeným „pospolitým ľudom“.

Pôsobivosť obradu, ktorého súčasťou bolo pasovanie rytierov Zlatej ostrohy, kráľovská prísaha i korunovačný kopček, mierne narušili problémy s ozvučením a ukončila ho salva z historických zbraní. Potom už kroky tisícok prítomných zamierili na Hviezdoslavovo námestie, ktoré sa stalo dejiskom ľudovej veselice.

Súčasťou podujatia boli aj ukážky dobových remesiel, divadelné, žonglérske a hudobné predstavenia, atrakcie pre deti ale aj súťaž o najlepšiu kráľovskú štrúdľu. Prihlásené bratislavské reštaurácie a kaviarne ponúkali svoje štrúdle a návštevníci Korunovačných slávností svojím hlasovaním rozhodovali, ktorá je najlepšia. Víťazom sa stala reštaurácia hotela Devín, ktorá získala právo mať po celý rok umiestnenú nad vchodom plaketu s titulom Štrúdla roka 2003 a natrvalo získa zmenšeninu tejto plakety.

Súčasťou Korunovačných slávností bola aj medzinárodná konferencia na tému Európska kultúrna spolupráca. Ako pri tejto príležitosti uviedol starosta Starého Mesta Peter Čiernik, Bratislava prvej polovice minulého storočia bola predobrazom zjednotenej Európy, pretože trojjazyčnosť, náboženská pestrosť a multikultúrnosť vtlačili mestu neopakovateľný ráz.

Na konferencii sa predstavitelia stredoeurópskych korunovačných miest, Okrem iných vzácnych hostí s prejavom vystúpil aj vedúci delegácie Európskej únie na Slovensku Eric van der Linden, a bratislavsko-trnavský arcibiskup Ján Sokol. Konferenciu pozdravili aj najvyšší ústavní činitelia a Georg von Habsburg - vnuk posledného rakúskeho cisára a uhorského kráľa Karola.

Bodku za Korunovačnými slávnosťami, ktoré zorganizovala mestská časť Bratislava - Staré Mesto, urobil vo večerných hodinách ohňostroj.

(lau)
FOTO - Pavel Majer

Páčil sa vám článok?