Neuveriteľný úspech: Skladbu Eugena Botoša vybral Jay-Z na výberovku najlepších umelcov od roku 1940

23.8.2022
0

Zdroj: Zuzana Kapisinska

Páčil sa vám článok?

O takomto ocenení nemôže väčšina slovenských hudobníkov ani snívať, no jemu sa to podarilo. Eugen Botoš, bratislavský rodák, hudobný skladateľ a multiinštrumentalista zaznamenal ďalší obrovský úspech v zahraničí. Jeho skladbu Symphony of Broken Hearts, ktorú nahral s legendárnou Dionne Warwick, vybral slávny raper a jeden z najúspešnejších hudobných producentov na svete, Jay-Z, na troj-CD výberovku najlepších čiernych umelcov od roku 1940 The Black Heritage Music Collection.

O najnovšom úspechu Eugena Botoša informoval portál hudba.sk. Unikátne troj-CD produkuje John D. Boyd a budú na ňom najúspešnejší čierni umelci od roku 1940 po súčasnosť. Oficiálny krst sa má konať v októbri v New Yorku a osobné pozvanie dostal aj rodák z bratislavskej Karlovej Vsi Eugen Botoš.

Eugen má pritom informáciu o zaradení svojej skladby (pôvodne vyšla na albume Final Definition jeho kapely Finally v roku 2016) na výberovku už od júna, no na Slovensku zostávajú mnohé skutočné úspechy našich umelcov neraz nepovšimnuté. "Predchádzal tomu telefonát od Dionne Warwick (slávna americká speváčka, držiteľka piatich cien Grammy, od 60-tych rokov predala vyše 100 miliónov nosičov svojich albumov - pozn. red.), keď mi povedala, že náš spoločný song mal veľký úspech u jej hostí na oslave a že urobí všetko pre to,  aby sa dostal ku každému," vyjadril sa pre Bratislavské noviny Eugen Botoš.

Na krste CD,  ktorý sa bude konať v New Yorku,  sa plánuje osobne zúčastniť. "Len sa ešte rieši, že ten song s Dionne by mohol byť soundtrackom jedného filmu v Hollywoode. Momentálne čakám na vyjadrenie,"  prezradil nám. 

Je pritom neuveriteľné, že napriek veľkým úspechom v zahraničí je meno Eugena Botoša (je vnukom legendárneho Jána Berkyho Mrenicu a bratom huslistky Barbory Botošovej) pre široké publikum na Slovensku iba málo známe. Svoj album nahrával s legendárnymi jazzmanmi,  ako sú Marcus Miller, Eric Marienthal, Victor Wooten či Dave Weckl, speváčkami Angelou Johnson, Maysa Leak, Anitou Soul a ďalšími.

Skladba Symphony of Broken Hearts:

"V roku 2016 Final Definition vydalo japonské vydavateľstvo P - Vine a už po týždni sa nahrávka stala druhým najpredávanejším albumom v krajine. Predajnosťou vtedy Botoš a Finally predbehli aj také hviezdy ako John Legend, Common či Bruno Mars. V roku 2015 sa kapela predstavila aj na prestížnom hudobnom veľtrhu NAMM Show v kalifornskom Anaheime," približuje úspechy Botoša portál hudba.sk.

Zdroj: Zuzana Kapisinska

Eugen Botoš nám však priznal, že popri obrovskej radosti zo súčasného úspechu prežíva aj zmiešané pocity zo slovenskej reality. "Pred mesiacom mi nepodporili grant na Kultminor (Fond na podporu kultúry národnostných menšín -  pozn. red.) s vyjadrením, že moje meno nie je prínosom pre Rómov, a na druhej strane prežívam pocit, že niekde vo svete vedia oceniť hudbu človeka, o ktorom nevedia nič, ani nevedia, kde sa Slovensko nachádza. Mne neprekáža, že mi neschválili projekt, ale tá arogancia, akou formou sa vyjadrili k mojej osobe. Na Fonde na podporu umenia nepodporujú projekty nám Rómom preto, že nás odkazujú na Kultminor, a na Kultminor sa dozvedám, že moje meno nie je prínosom pre Rómov," prezradil nám Eugen. Preto po rokoch, keď žne bez adekvátnej domácej odozvy úspechy v zahraničí,  ani veľmi nepredpokladá, že by došlo k nejakej zmene a všimli si ho viac televízie aj u nás. 

Urobil tak však Jay-Z a to iba na základe toho, že počul jeho hudbu. Tento americký raper a hudobný producent pritom patrí medzi najúspešnejších podnikateľov v oblasti hudby na svete. V roku 2014 magazín Forbes odhadol jeho majetok na 520 miliónov dolárov.

Eugen Botoš (40) pochádza z Karlovej Vsi,  vyštudoval hru na husle na konzervatóriu a neskôr na VŠMU v Bratislave. Deväť rokov pôsobil v orchestri Opery SND, kde bol i prvým huslistom. Popritom hral v telese svojho otca Violin Orchestra Bratislava. Neskôr sa rozhodol pre sólovú kariéru, je výborným hráčom aj na klávesy a basgitaru. V jeho tvorbe sa spájajú  prvky funku, jazzu, soulu či R&B.

(ms)

Páčil sa vám článok?