Hviezdoslavova tvorba nadchla známeho kanadského herca a dostala sa v preklade aj za "veľkú mláku"...

20.11.2021

Zdroj: koláž abn - FB S.M. a T.F.

Páčil sa vám článok?

Po anglicky hovoriace publikum bolo príliš dlho slepé voči talentu Pavla Országha Hviezdoslava. Myslí si to kanadský herec Robert Holmes Thomson, vo svete známy napríklad stvárnením postavy Matthewa Cuthberta v seriálovej adaptácii románu Anna zo Zeleného domu. Informoval o tom slovenský veľvyslanec Vít Koziak, ktorý mu pred dvoma rokmi venoval zbierku Krvavé sonety.

Koziak tvrdí, že kanadský herec je básňami velikána slovenskej literatúry Hviezdoslava nadšený. "Národ spoznáme cez jeho básnikov. Emocionálna geografia národa je rovnako dôležitá ako jeho fyzická. Vojnová poézia, ktorá bola vytvorená v prvých mesiacoch prvej svetovej vojny, väčšinou oplývala chválou vojny a iba zopár básnikov, tak ako Hviezdoslav, ju spochybňovalo a stavalo sa proti nej," povedal Thomson.

Herec sa zapojil aj do projektu slovenského veľvyslanectva Kanada číta Hviezdoslava, pričom v anglickom preklade Johna Minahana predniesol Krvavé sonety. "Slováci v Kanade, krajanské školy aj renomovaný kanadský umelec sa symbolicky prepojili so slovenskými školami na Hviezdoslavovej rodnej Orave. Som nesmierne rád, že najmä mladá generácia vyrastajúca tisíce kilometrov od Slovenska sa nepovinným čítaním zoznámila so životom a tvorbou P. O. Hviezdoslava, ktorá sprevádza školskými lavicami všetkých žiakov na Slovensku," uviedol Koziak.

Prostredníctvom projektu si pripomenuli okrem 100. výročia úmrtia barda slovenskej literatúry aj výročie ukončenia prvej svetovej vojny 11. novembra, Medzinárodný deň vojnových veteránov, ale tiež kanadský štátny sviatok Deň pamäti. Kanadský herec vedie aj mimovládnu organizáciu Svet si pamätá (The World Remembers).

Jej cieľom je podporovať kolektívnu pamäť, vzdelávanie a medzinárodné porozumenie. K storočnici ukončenia prvej svetovej vojny v roku 2018 iniciovala projekt k pripomenutiu mien padlých, ktorý je aj súčasťou expozície Vojnového múzea v Ottawe. Spolupracuje na ňom aj Veľvyslanectvo SR v Kanade a slovenský Vojenský historický ústav. Práve pri tomto počine sa začala púť veršov slovenského velikána Hviezdoslava ku kanadskému umelcovi, aby spolu so slovenskými krajanmi vytvorili unikátnu oslavu vznešených hodnôt vlastenectva a umenia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?