Sláva a bieda v Mirbachovom paláci

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V Mirbachovom paláci GMB si môžte do 5. mája prezrieť výstavu Gloria et miseria v kurátorskej koncepcii Martina Čiča, ktorá na takmer 80 vybraných grafických listoch zo zbierok galérie ukazuje niekoľko tvárí života spoločnosti v 16. a 17. storočí.

Výstava sa uskutočňuje pod záštitou primátora Bratislavy a jej názov - v preklade Sláva a bieda - vystihuje dobové kontrasty a paradoxy obdobia, v ktorom sa striedali priaznivejšie časy s nešťastnými udalosťami, ako boli vojny a morové rany. Zatiaľ čo na chudobnejšie vrstvy spoločnosti tieto údery dopadli plnou váhou a ešte viac sa podpísali na jej zložitých osudoch, zachované grafiky dokladajú v tom istom čase prepychový život najvyšších tried spoločnosti, ktorý vidíme napríklad na zobrazeniach reprezentatívnych korunovácií uhorských kráľov.

Médium grafiky v tej dobe slúžilo podobne ako kníhtlač vlastne aj ako akési spravodajstvo, verne zachytávajúce a informujúce o vtedajšej situácii - a samozrejme, grafika sa vďaka rýchlej reprodukovateľnosti využívala aj ako nástroj politickej propagandy a demonštrácie moci. Výstava predstavuje tri polohy, ktoré sú námetom grafických listov - medirytín a leptov. Ide o náboženské vyobrazenia, pri ktorých najmä holandská produkcia svojou kvalitou hovorí o zručnosti vtedajších rytcov. Cornelis Galle, Hendrik Goltzius, Lucas van Leyden, Jan Sadeler, Jan Stradanus, Maarten de Vos a ďalší autori patrili k žiadaným aj vo vzdialenejších oblastiach a ich diela sú dodnes cenné nielen ako dokumenty doby či náboženské artefakty, ale môžeme obdivovať ich autonómne výtvarné kvality. Práve títo autori sa stali vzorom pre ďalších kopistov a napodobňovateľov. Druhou polohou expozície sú spomínané korunovačné výjavy, ukazujúce moc panovníka: môžeme si tu prezrieť často idealizujúce vyobrazenia korunovačných obradov alebo portréty vládcov od roku 1563 až po rok 1687. Tretiu tematickú oblasť tvoria práce, ktoré zachytávajú obraz vtedajších vojenských konfliktov. Tu sa môžeme zoznámiť aj s viac alebo menej realisticky vyobrazenými opevneniami slovenských miest, okrem iných aj Bratislavy.

Páčil sa vám článok?