Sto klasických miniatúrnych stoličiek v SNG

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Do 11. novembra je v stĺpovej sále Esterházyho paláca SNG sprístupnená pod názvom Dimenzie dizajnu - 100 klasických stoličiek unikátna výstava, ktorú mali doteraz možnosť vidieť návštevníci viacerých galérií v Európe, Izraeli, Japonsku aj USA.

Expozícia predstavuje verejnosti ojedinelú zbierku modelov miniatúrnych stoličiek od najslávnejších architektov a návrhárov, ktoré sa nachádzajú v súkromnom Vitra Design Museum vo Weil am Rhein v Nemecku. Vďaka nábytkárskej firme Vitra Design, ktorá v roku 1989 začala budovať túto zbierku, majú teraz aj návštevníci na Slovensku možnosť vidieť originálne repliky konkrétnych stoličiek a kresiel. Vyrobené sú z toho istého materiálu ako originály, ibaže sú voči nim zmenšené v pomere 1:6.

Spolu s exponátmi môžu návštevníci na vystavených paneloch sledovať historický prierez vývoja stoličiek na pozadí udalostí, odohrávajúcich sa vo svete od polovice 19. storočia až po súčasnosť: od čias, keď Michael Thonet využil metódu ohýbania dreva a onedlho nato sa preslávil svojou „tonetkou“ ladných tvarov, cez secesné a avantgardné stoličky a sedadlá až po výtvory z plastu, ktorý po druhej svetovej vojne presadzovali dnes už svetoznámi nábytkoví návrhári.

Inštalácia výstavy Dimenzie dizajnu - 100 klasických stoličiek umožňuje divákovi nazrieť na jednotlivé kusy stoličiek z celkom iného uhla pohľadu, ako je možné pozorovať skutočný funkčný nábytok. Jednotlivé modely sú vyrobené s dôkladnou presnosťou, takže možno dobre rozoznať konštrukčné a spojové detaily, ktoré by mohli inak aj pozornému oku uniknúť. Výstava rozčlenená celkovo do deviatich skupín, ktoré sú reprezentatívne ako z hľadiska technologického, tak funkčného, ako aj materiálového, štýlového, komerčného i sociologického.

Nájdete tu stoličky, ktoré sú každému dôverne známe, ale aj také, ktoré celkom unikli pozornosti nášho prostredia, či stoličky-modely, ktoré boli vyrobené v skúšobnej sérii a vidieť ich možno už len na aukciách alebo vo svetových múzeách.

Páčil sa vám článok?