Živú návštevnosť SNG vyvážila 'návštevnosť' online programov galérie

19.2.2021

Zdroj: fb SNG

Páčil sa vám článok?

V roku 2020, poznačenom ochorením COVID-19, navštívilo expozície a výstavy Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave 18.575 priaznivcov umenia. "Spolu s rôznymi kultúrno-spoločenskými a výchovno-vzdelávacími programami bola celková návštevnosť 21.434 ľudí," informovala TASR manažérka pre publicitu Klára Hudáková.

Dodala, že celková návštevnosť výstav a expozícií, výchovno-vzdelávacích a kultúrno-spoločenských programov v minulom roku v SNG Bratislava spolu s vysunutými pracoviskami vo Zvolene, Ružomberku, Strážkach a Pezinku bola 63.328 návštevníkov, čo predstavuje polovičný pokles návštevnosti oproti roku 2019.  "Na druhej strane návštevnosť Webu umenia oproti predminulému roku narástla až o 58.639 používateľov. Za celý rok si Web umenia pozrelo 257.729 ľudí. Na zvýšenie návštevnosti mal vplyv výrazný nárast v marci 2020, počas prvého lockdownu," uvádza Bohdana Hromádková, riaditeľka Úseku marketingu a komunikácie SNG.

Podobne ako ostatné kultúrne stánky, ani SNG nemohla byť veľkú časť roka 2020 pre pandemickú situáciu otvorená ako za bežných okolností. Živú návštevnosť vyvážila 'návštevnosť' online programov galérie a digitálneho obsahu. "Svedčí o tom aj nárast sledovateľov a ich pozitívne reakcie na sociálnych sieťach galérie," potvrdila Hromádková. Najviac fanúšikov si podľa nej získali online rozhovory zo zákulisia galérie SNG nažive s celkovou sledovanosťou 29.251 ku koncu roka 2020, kurátorské videá o dielach zo zbierok SNG Z klinca na klinec so 14.243 zhliadnutiami či články z cyklu "Sedem vecí o...", ktoré si prečítalo 12.239 čitateľov. "Špeciálnu pozornosť divákov dostala videoprehliadka rekonštruovaného areálu SNG v sprievode Alexandry Kusej s 9500 zhliadnutiami. Všetok online obsah je dostupný aj naďalej, a tak čísla virtuálnych návštevníkov samozrejme neustále narastajú, z čoho máme veľkú radosť," uzavrela.

(TASR)

Páčil sa vám článok?