VIDEO: Spomienkovú tradíciu uctiť si speváka skupiny Senzus Dušana Hergotta mohla prekaziť korona...

16.1.2021

Zdroj: koláž abn - FB P.P.

Páčil sa vám článok?

Dnes, teda v sobotu 16. januára uplynulo už 15 rokov od smrti speváka skupiny Senzus Dušana Hergotta. Ten zomrel v roku 2006 vo veku 46 rokov na následky krvácania do žalúdka a pažeráka. Jeho kolega a kamarát Pavol Peschl zvykol v deň výročia organizovať spomienkové stretnutie na cintoríne vo Svätom Jure, ktoré však tento rok skomplikovala koronavírusová pandémia.

"V sobotu, 16.1.2021, je 15-te výročie úmrtia Dušana Hergotta, môjho kamaráta, spoluhráča zo skupiny Senzus a hlavne dobrého človeka. Vždy som doteraz organizoval 16.1. stretnutia o 15.00 hod pri jeho hrobe, kde som mu aj so spoluhráčmi Senzusu, priateľmi a inými ľudmi, ktorí ho mali radi, zapálili sviečky a uctili si jeho pamiatku. V tomto roku, v súčasnosti, je zakázané zhromažďovanie, čo ma strašne mrzí. Kto ho mal rád, uctite si jeho pamiatku v rámci Vašich možností. Ja osobne viem, kde mu prídem o 15.00 hod zapáliť sviečku a zaspomínať si na neho. Česť jeho pamiatke!" Napísal na sociálnu sieť Pavol Peschl - Dušanov kolega zo skupiny Senzus, ktorá ešte aj s Dušanom dlhé roky zabávala slovenský národ a bola veľmi populárnou. 

Na spomienkovej akcii sa pravidelne zúčastňovala Soňa Sodomová, s ktorou Dušan Hergott pred svojou smrťou žil v partnerskom zväzku a mali spoločnú dcéru Sáru. Tá má dnes už 20 rokov a študuje v Anglicku, ale vždy, keď mohla, tak spoločne s mamou poctivo chodievala na svätojurský evanjelický cintorín zapáliť otcovi sviečku na pamiatku.

Nakoľko je však súčasná pandemická situácia stále dosť nepriaznivá a nielenže je zakázané stretávanie sa ľudí, ale aj vychádzanie z domu, tak si dnes na zosnulého speváka môžeme zaspomínať aj priamo z obývačky a pustiť si niektoré z početných CD, ktoré skupina vyprodukovala a on naspieval a nahral, prípadne niektorý z množstva klipov či záznamov z televíznych či živých vystúpení.

My sme vybrali videoklip, ktorý vznikol v decembri 1992 v zasneženej Bratislave: 

(ars)

Páčil sa vám článok?