Mestská časť pokračuje v nezákonnosti

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto stále nezrušila systém poplatkov za detské jasle, ktorý je v rozpore so zákonom o ochrane osobných údajov, čo konštatoval aj predseda Úradu pre ochranu osobných údajov Gyula Veszelei.

Nečinnosť staromestskej samosprávy - poslancov miestneho zastupiteľstva a súčasného starostu, je o to zarážajúcejšia, že na stránkach Bratislavských novín sme na nezákonnosť uvedeného systému už dvakrát upozornili. O vyjadrení Úradu pre ochranu osobných údajov teda musí staromestská samospráva vedieť minimálne mesiac. Doslova šokujúce je však nielen to, že mestská časť inkriminovaný systém nezrušila, čo mala urobiť okamžite, ale doteraz sa ani neunúvala reagovať na nami zverejnené skutočnosti svojím stanoviskom.

Pripomeňme, že miestne zastupiteľstvo v júni odsúhlasilo systém poplatkov za detské jasle, diferencovaných podľa výšky príjmov rodičov, účinný od prvého septembra. Mestská časť Staré Mesto pritom na určenie výšky poplatku za jasle požaduje od rodičov potvrdenie o výške priemerného mesačného príjmu, a to dvakrát ročne. Nový systém má vraj podľa predstaviteľov samosprávy docieliť, aby nepriama finančná podpora sociálne slabším rodičom bola adresnejšia.

Keďže tento systém sa nám zdal sporný, obrátili sme sa na Úrad pre ochranu osobných údajov. Vyjadrenie, ktoré nám poskytol predseda úradu G. Veszelei, pre „veľký úspech“ zverejňujeme tretí raz: „Spracúvať osobné údaje dotknutej osoby bez jej súhlasu je možné iba v prípade, ak to stanoví osobitný zákon,“ uvádza sa vo vyjadrení G. Veszeleiho. „Tu však osobitný zákon neexistuje - túto povinnosť určuje len uznesenie číslo 84/2004 miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava - Staré Mesto zo dňa 29. júna 2004. Uznesenie mestskej časti, resp. iná norma (napríklad všeobecne záväzné nariadenie) nemôže svojou právnou silou nahrádzať zákon. Preto požadovanie doloženia výšky príjmu miestnym zastupiteľstvom je v rozpore so zákonom o ochrane osobných údajov - a z toho dôvodu ho nemožno považovať za platné.“

Predpokladáme, že teraz už zodpovední na staromestskom miestnom úrade konečne napravia svoju chybu a čo najskôr podniknú kroky, aby bol nezákonný systém vyžadovania údajov, na ktoré nemá samospráva žiadne právo, ihneď zrušený. Ak totiž miestna samospráva vedome obchádza zákon, je to jednoducho škandál.

Páčil sa vám článok?