Slovenská národná galéria už potrebuje rekonštrukciu, robiť ju budú postupne

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zatopenie priestorov Slovenskej národnej galérie spojené s poškodením výtvarných diel pri nedávnej havárii vodovodu na Rázusovom nábreží opäť pripomenulo nevyhnutnosť rekonštrukcie galérie.

Je známe, že Slovenská národná galéria už roku 2001 musela pre nevhodný technický stav uzavrieť významnú časť svojich výstavných priestorov v modernej prístavbe (projekt architekta V. Dedečka, sprístupnená bola v roku 1977), ktorá je známa ako premostenie. Čoraz rozsiahlejšie zatekanie strechy a prenikanie vody do vnútorného priestoru, nemožnosť dosiahnuť a udržať stabilnú klímu, vlhkosť a teplotu, materiálové opotrebovanie priestoru, ako aj následné ohrozenie vystavených výtvarných diel - to boli hlavné dôvody, prečo bol tento priestor uzavretý a odstavený z prevádzky. Tým galéria stratila asi 1800 štvorcových metrov výstavnej plochy. „Problémy sa však netýkajú iba tohto objektu, ale aj prevádzky celého areálu, ktorý ostal nedokončeným torzom a trpí viacerými prevádzkovými a technickými nedostatkami, ktoré sa neustále prehlbujú,“ uviedla generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová. Pripomenula nevhodnosť umiestnenia depozitárov v suterénnych priestoroch, obmedzenú kapacitu depozitárov, znefunkčnenú prevádzku, nevyužité plochy - napr. amfiteáter, neexistenciu vstupného a spoločenského priestoru, ďalších priestorov pre verejnosť a iné. Areál galérie podľa nej nezodpovedá ani štandardným podmienkam, ktoré sa na tento typ muzeálnej - zbierkovej inštitúcie kladú.

Preto bol pripravený zámer rekonštrukcie a modernizácie areálu galérie, ktorý schválila vláda svojím uznesením v roku 2002, a v roku 2003 sa uskutočnila ideová architektonická súťaž. Keďže však nepriniesla želaný výsledok - riešenie vhodné na realizáciu, ale skôr podnety a vízie, mnohé v súčasných podmienkach nerealizovateľné, došlo k modifikácii a zmene prístupov v otázke celkového chápania rekonštrukcie a modernizácie. „Ukazuje sa totiž, že súčasná spoločenská a ekonomická situácia nedovoľuje reálne uvažovať o veľkorysom projekte rekonštrukcie a revitalizácie areálu,“ uviedla K. Bajcurová. Vedenie Slovenskej národnej galérie pristúpilo k stratégii postupných krokov, ktoré umožnia modernizovať a uviesť na štandardnú úroveň už existujúce priestory a objekty. Ako prvá etapa bola na sklonku roku 2003 schválená rekonštrukcia a modernizácia Esterházyho paláca. „K tomuto riešeniu sa pristúpilo aj preto, lebo v rámci areálu tvorí samostatnú stavebnú a architektonickú jednotku,“ uviedla K. Bajcurová. „Rekonštrukčný zámer predpokladá zachovanie súčasnej funkcie a podoby objektu. Priestory potrebujú predovšetkým klimatizáciu, súčasný bezpečnostný a protipožiarny štandard, vhodný svetelný park, utvorenie bezbariérových prístupov pre návštevníkov i prevádzku, nový výstavný fundus, nové prevádzkové a návštevnícke komunikácie a podobne. Stavebná časť by mala byť podľa plánu hotová do konca roka 2004. V prvej polovici budúceho roku bude nasledovať vybavenie interiérov potrebnými funkčnými prvkami.“

Páčil sa vám článok?