Bratislavčania želajú svojmu mestu zašlú slávu, čistejšie ulice a dobrého primátora

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava ako jedno z európskych veľkomiest vyniká nielen svojou krásou či jedinečnosťou, ale i environmentálnymi problémami, s ktorými by aj zlatá rybka mala čo robiť.

Našťastie nepatrím k ľuďom, ktorí si kladú nereálne ciele. Práve naopak, snažím sa pomalými krokmi napredovať k splneniu malých túžob, a tak postupne naplniť dlho očakávaný sen. Preto pochopím, keď Bratislava odloží výstavbu metra, ktoré funguje už pomaly v každom európskom veľkomeste. V žiadnom prípade však neupustím od želania rekonštrukcií historických budov, akou je napríklad Bratislavský hrad.

Z celého srdca Bratislave želám, aby sa jej konečne podarilo zbaviť ponižujúceho postavenia žobráčky, a aby sa aj ona mohla so spokojným úsmevom zvŕtať pred európskym zrkadlom. Veď predsa i naša Bratislava si zaslúži nadobudnúť konečnú príťažlivú podobu. Preto dúfam, že v ďalšom tisícročí budeme konečne kráčať čistými a upravenými uličkami a s hrdosťou sa biť do pŕs pri pohľade na naše pamiatky, ktoré sa konečne zbavili lešenia, aby mohli svetu ukázať svoju skutočnú krásu. Potom sa hádam i u nás uplatní známe príslovie „v zdravom tele zdravý duch“, teda v krajších uliciach lepší ľudia, ktorí sa aspoň pokúsia vykročiť do nového milénia správnejším smerom ako doteraz. Dúfajme, že v ich srdciach tolerancia a úprimnosť vytlačí závisť či zloprajnosť.

Petra Domoráková, Petržalka

~ ~ ~
Do nového tisícročia želám Bratislave a hlavne Bratislavčanom, aby v mestskom zastupiteľstve sedeli rodení Bratislavčania, najlepšie Prešpuráci, a aby primátorom bol vždy rodený Bratislavčan (alebo tu od najútlejšieho detstva vyrastal), ktorý by mal k mestu vzťah, aký môže mať len ten, čo tu prežil detstvo. Taký, ktorý by z presvedčenia a vzťahu k mestu nemohol pustiť automobilovú rallye cez prímestské lesy, ktorý by s nadšením vítal záujemcov o oživenie lanovky a „odjakživa“ stratovej reštaurácie Snežienka.

T. Duba

~ ~ ~
Veľmi želám mestu Bratislava aby malo takého primátora ako má Staré Mesto starostu - tvorivého, s veľkým citom pre potreby obyvateľov, reálneho hospodára a moderného vodcu.

Margaréta Č.

~ ~ ~
Chcel by som Bratislave darovať novoročné, novomiléniové želanie za všetkých, ktorí sa ocitli v tomto meste z iných než srdcových, rodinných a ostatných dôvodov, ktoré majú rodení Prešporčania v krvi. Za všetkých, ktorí sa v Bratislave ocitli hlavne z pracovných dôvodov a majú k Bratislave aj výhradne komerčný vzťah, by som jej chcel popriať rýchlejšie tempo zmeny z „Perly na Dunaji“ v mesto, kde ľudia nežijú len preto, že tu majú prácu, že sem musia chodiť na služobky, na konferencie, ale preto, že tu nájdu aj atmosféru pokoja, pohostinnosti, otvorenosti, krásy, zelene a parkov, reštaurácii a kaviarničiek, tanečných barov pre všetky vekové kategórie a aj nefajčiarov, obchodov ktoré možno navštíviť aj po šiestej hodine, proste zmeny toho, čím ľudia žijú aj po pracovnom čase. To všetko preto aby ľudia, ktorí prišli do Bratislavy, začali mať pocit, že nielen oni prispievajú tomuto mestu a kraju, ale aj mesto si ich váži a vychádza im v ústrety. Toto cítenie tu je, každý o ňom vie, ale tak ako mnoho nepríjemných záležitosti, nebýva veľmi na pretrase. Tá doba, keď mestá neurobia veľa bez zapojenia ľudí, sa blíži. Mesto sú však ľudia, a preto toto prajem nielen mestu ale aj ľuďom, ktorým na tom záleží. A nemusia to byť len prešporáci...

Branino Tatino z Petržalky

~ ~ ~
Milá moja Bratislava
nech Ti rastie zašlá sláva
Tvojho mena, Tvojich krás,
veď už nastal pravý čas.
Čas, keď nových 1000 rokov
bude svedkom Tvojich krokov.
Ukáž svetu, čo si zač,
rovnocenný že si hráč!
Že sú všade sváry, prieky?
Že sa kradne opreteky?
Že máš špinu, smrad a jamy?
Že Ťa ničia chuligáni?
V natrieskaných autobusoch
že niet vzduchu - ani kúsok?
Zdražuje sa neustále,
pritom platy že sú malé?
Z dávnych vekov Ty vieš presne
nádej posledná že klesne.
Preto želám: nech máš silu
uspieť v novom miléniu!

Eva Skákalová, Dúbravka

~ ~ ~
Bratislave do nového tisícročia želám konečne dobrého primátora, ktorému bude záležať na meste a jeho rozvoji a nie na vlastnom vrecku. Aby sa na túto funkciu dostal človek, odborník a nie všelijakí skrachovaní politici, aby bolo podstatné, čo vie a či sa mu chce žiť pre mesto, a nie z akej je strany.

Katarína Eckhardtová

~ ~ ~
Bratislave želám, aby aj naďalej prekvitala do krásy. Aby tá krása nebola marená nápismi, znakmi a čmáranicami, pretože už vari niet miesta, ktoré by nebolo poznačené „novou technikou“ sprejerov, ktorí sa neštítia ani väčšej dominanty čerstvo opravenej, odetej do nového šatu. Nech jej rozkvetu nebráni narastajúci počet vandalov ničiacich tých pár, ale pôsobivých lavičiek na zastávkach mestskej dopravy. Nech parky a záhony našej krásavice na Dunaji hýria zeleňou a pestrofarebnosťou kvetov bez poprevracaných košov a „tancujúcich odpadkov“. Nech všetky rekonštrukčné práce v našom meste naberú rýchlejšie tempo. Viacero viditeľnejších a prehľadnejších značení jednotlivých častí nášho mesta, sídlisk a ulíc by nášmu mestu iba prospelo. No a napokon zametať si pred vlastným prahom by sa tiež nemalo iba v čase blížiacich sa sviatkov. No a čo zaželať Bratislavčanom? Nech si svoje mesto, k zveľaďovaniu ktorého by každý mal aspoň čímsi priložiť ruku k dielu, v celej svojej kráse užívajú pri dobrom zdraví v spokojnosti.

Jela Macková, Karlova Ves

~ ~ ~
Bratislavčanom do nového tisícročia želám, aby sme veľkomesto pociťovali v každodennom živote k spokojnosti.
P.S. Pre Devínsku Novú Ves rýchlodráhu.

Vilma Drastichová, Ružinov

~ ~ ~
Priali by sme si, aby sa Bratislava na prelome storočí a tisícročí dočkala nového čistejšieho oblečenia odstránením všetkých čarbaníc a sprejerských, graffiťáckych „umeleckých“ výtvorov. K tomu želáme polícii a primátorovi mesta, aby tých 20 - 30 tiežumelcov pochytali a prinútili ich na vlastné náklady zúčastniť sa čistenia. Aby sa dočkala postavenia monumentálneho súsošia pred novým Národným divadlom s veľkým Slovákom - katolíkom Andrejom Hlinkom, i keby sa mal vynechať Alexander Dubček. Aj katolíci sú obyvateľmi Bratislavy.

Vladimír Hirner, Petržalka

~ ~ ~
Bratislava sa zmenila za posledné roky na nepoznanie. V Bratislave bolo v minulosti a je už aj teraz čo obdivovať. Snúbi sa tu história s modernosťou a krásou. Zveľaďujme ju aj my. prispôsobme tomu aj svoje správanie tak, aby sme bol hodní názvu „krásavica na Dunaji“.

Pavol Dobias, Ružinov

~ ~ ~
Mám 13 rokov a chcem zaželať Bratislave, aby sa rozvíjala a aby mala veľa stromov, aby sa v nej ľudia dobre cítili a aby sa rýchlo zrekonštruovala na krásne veľkomesto.

Daniel Lapšanský, Staré Mesto

~ ~ ~
Keď budeme na prelome nového tisícročia pohár vína dvíhať, chcem všetkým Bratislavčanom i ja blahoželať. Veľa zdravia, veľa sily, vždy na tvári úsmev milý. Nech tento prekrásny deň prinesie Bratislave všetko najlepšie len. Nech je šťastná každá naša hodina, aby sme všetci Bratislavčania boli jedna veľká rodina.

Ján Bielik, Dúbravka

~ ~ ~
Želám Bratislave na prelome storočia vysadiť na chodníkoch Krížnej ulice stromy. Bez stromov je to pustá ulica, ba až nevľúdna. Chodníky sú tu dosť široké a medzi stromami môžu parkovať aj autá, tak ako inde. Čudujem sa, že to doteraz ešte nikto nenavrhol a že to Staré Mesto doteraz neurobilo. Stromy by dali tejto ulici vzlet. Toto nie je len môj návrh, ale prosba.

Staromešťan Juraj

~ ~ ~
Zo srdca želám Bratislave, aby všetci otcovia mesta mali Bratislavu radi ako svoje mesto, aby medzi obyvateľmi rástla láska, porozumenie a ochota pomáhať si navzájom aj mestu. Aby sa do Bratislavy vrátil duch družnosti - tak ako to bolo za mojej mladosti, aby stavitelia, ochranári a všetci chránili to torzo pamiatok, čo bývalý režim nestihol poničiť, aby nepokračovali v necitlivých zásahoch do architektonickej štruktúry Starého Mesta. Na železobetónové monštrá je dosť miesta v nových štrvtiach. Všetkým obyvateľom želám pevné zdravie, dosť práce pre každého, aby aj tí, čo sa smutne ponevierajú po našich uliciach mali možnosť si na seba zarobiť.

Jirka Masaryková, Staré Mesto

~ ~ ~
Nech sa krásavica na Dunaji a mesto mieru stále rozvíja do krásy. Aby sa obyvatelia, ale aj návštevníci v Bratislave cítili dobre a bezpečne, aby dobre fungovala mestská doprava a zvýšila sa kultúra cestovania i medziľudské vzťahy a úcta k starším. Aby bola čistota v meste všade na každej ulici, aby bola zeleň v parkoch upravená, ako sa na hlavné mesto patrí, aby sa zvýšil záujem o návštevu turistov zo zahraničia. Bratislava, staň sa v novom tisícročí „mekkou“ šťastného žitia všetkých obyvateľov so sociálnymi aspektmi, aby sa tu žilo dobre ľuďom práce, tvorcom hodnôt. Aby Bratislava nemala periférie chudoby a bývanie v chatrčiach. To želám Bratislave, v ktorej žijem už 50 rokov.

František Zimek, Nové Mesto

Páčil sa vám článok?