Zrekonštruovanú Univerzitnú knižnicu majú otvoriť až na jar budúceho roku

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hlavné objekty Univerzitnej knižnice v Bratislave otvoria po rozsiahlej rekonštrukcii pre verejnosť pravdepodobne v apríli budúceho roku. Uviedol to jej riaditeľ Tibor Trgiňa.

Ide o knižničné priestory v palácoch bývalej Uhorskej kráľovskej komory na Michalskej a Ventúrskej ulici a v paláci Leopolda de Pauliho na Ventúrskej ulici. Rekonštrukcia týchto priestorov bude hotová v novembri. Momentálne sa kladie dlažba, vymieňajú sa okná, maľuje sa a stavajú sa bezpečnostné hradlá pri vstupe. Ako tvrdí riaditeľ, zariaďovanie a presťahovanie knižných fondov si ešte vyžiada nejaký čas, preto očakáva, že knižnica bude prístupná v apríli. Na úpravu týchto priestorov sa minie do 400 miliónov korún. „Už by sme chceli mať za tým, sme z toho všetci unavení, aj verejnosť je unavená, že knižnica je zatvorená,“ konštatoval riaditeľ.

Zamestnanci knižnice už rok používajú prvú zrekonštruovanú stavbu - Kláštor klarisiek na Klariskej ulici. V máji tohto roku tam pre verejnosť otvorili depozitnú knižnicu NATO a v septembri knižnicu UNESCO. O niekoľko týždňov by mali začať aj s treťou fázou rekonštrukcie, ktorá bude stáť ďalších okolo 90 miliónov korún. Vybudujú nové knižničné sklady a opravia staré, upravia Lisztovu záhradu a Lisztov pavilón.

„Bratislavská verejnosť dostane naozaj veľmi dôstojný kultúrny stánok,“ myslí si T. Trgiňa. Podľa neho bude spĺňať podmienky pre modernú knižnicu, no zároveň sa podarilo zachovať významné kultúrne pamiatky. Univerzitná knižnica v Bratislave disponuje okolo 2,5 miliónmi kníh.

Ako sme už informovali, práce na obnove knižnice spomalili archeologické nálezy. Podľa pokynov Pamiatkového úradu ich stavbári zasypali na pôvodnom mieste, aby ich zachovali budúcim generáciám. „Pri ďalších zemných prácach, ktoré nás čakajú s treťou fázou rekonštrukcie, sa ešte v zemi rýpať budeme, ale dúfame, že nás tam už nič neprekvapí,“ dodal Trgiňa. Ako pripomenul, aj tieto stavebné práce sa budú vykonávať pod archeologickým dohľadom.

Páčil sa vám článok?