Medzinárodnú výstavu "Tolerancia" už stihli vandali znehodnotiť: Aké posolstvo výstava odovzdáva?

23.9.2020
Výstava "Tolerancia" na Moste SNP

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Medzinárodná putovná výstava plagátov, ktoré spája téma tolerancie, zavítala aj do Bratislavy. Výstavu tvorí 151 plagátov umelcov, ktoré sú inštalované na Moste SNP.

V Bratislave aktuálne nájdete výnimočnú medzinárodnú putovnú výstavu plagátov, ktoré spája jedna téma – Tolerancia. Výstavu s názvom Tolerancia tvorí 151 plagátov umelcov z 27 krajín sveta. Na Moste SNP môžete od 16.8. – 7.10.2020 vidieť výber 70 z nich. Kurátorom slovenskej výstavy, ktorá je súčasťou festivalu Kultúrne leto, je Róbert Paršo.

Zdroj:

Zdroj:
Zdroj:

​​Počas troch rokov boli plagáty výstavy Tolerancia umiestnené na viacerých netradičných miestach. Jedným z nich bola slávna väznica Constitution Hill v Johannesburgu, kde boli uväznení Nelson Mandela či Mahatma Gandhi.

Zdroj:

Zdroj:

Zdroj:

Výstavu "Tolerance" nájdete na Moste SNP

Na Slovensku sú plagáty inštalované  v centre hlavného mesta na Moste SNP. „Dlho sme zvažovali, kde v Bratislave plagáty umiestnime. Hľadali sme netradičné miesto, kadiaľ dennodenne prejde množstvo ľudí. Myslím si, že Most SNP bol preto ideálnym miestom. Aby sa silné posolstvo výstavy šírilo aj naďalej, rozhodli sme sa výstavu po jej skončení na Moste SNP presunúť do Klarisiek,“ uviedla pre banoviny.sk riaditeľka BKIS Katarína Hulíková, prečo si vybrali ako miesto výstavy práve Most SNP.

V chorvátskom Dubrovníku boli plagáty umiestnené na mestských autobusoch, v slovinskej Ľubľane viseli na fasádach budov. 

Kurátori v jednotlivých krajinách, kde sa plagáty vystavujú, urobia užší výber z pôvodných 151 plagátov od svetových umelcov a výstavu vždy doplnia o grafický návrh zástupcu zo svojej krajiny. 

Zdroj: nc

Slovensko v rámci výstavy zastupuje plagát mladého žilinského dizajnéra Petra Javoríka.

Pre kurátora slovenskej výstavy Róberta Parša bolo úlohou vybrať diela do slovenskej výstavy. „Pokúsil som sa vybrať práce uznávaných autorov a zároveň témy, ktoré možno rezonujú aj u nás. Pre širší pohľad na problematiku tolerancie som pridal zopár plagátov od autorov z iných kultúr a vzdialenejších krajín,“ povedal kurátor výstavy Róbert Paršo.

V týchto dňoch sa niekto snažil vystavené diela znehodnotiť, sú pomaľované fialovou farbou a prečiarknuté.

Zdroj:

Zdroj:

​Ako nás informovali z BKIS, prácu vandalov čistiť neplánujú, avšak v Kostole Klarisky, kde bude vystáva pokračovať, budú vystavené nové plagáty. "Súčasťou výstavy bude aj ukážka poškodených plagátov, na ktorej budeme deklarovať, že výstava Tolerancia vyvolala nielen pozitívne reakcie, ale upútala aj vandalov," dopĺňa pre banoviny riaditeľka BKIS Hulíková.

(nc)



Páčil sa vám článok?