Bratislavu 19. augusta opäť navštívil rakúsky a uhorský panovník Franz Josef I.

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 19. augusta 2000 zorganizovala mestská časť Bratislava - Staré Mesto ďalší z veľkých kultúrnych happeningov tohtoročného Kultúrneho leta.

Podujatie „Cisárove narodeniny“ sa uskutočnilo takmer na deň presne 170 rokov od narodenia cisára Františka Jozefa I. a 110 rokov od otvorenia mosta Františka Jozefa v Bratislave.

V rámci podujatia návštevníci centra Bratislavy videli prehliadku 2. cisársko-kráľovského pešieho pluku „Alexander I., cár ruský“, ktorý do polovice minulého storočia sídlil práve v Prešporku. Organizátori ďalej pripravili mimoriadnu módnu prehliadku secesného oblečenia a dobovej spodnej bielizne v podaní brnianskeho Spolku elegantních dam.

Zberatelia podpisov si prišli na svoje pri autogramiáde Jeho cisárskeho a kráľovského Apoštolského Veličenstva Františka Jozefa I, ktorého impersonátor pricestoval priamo z Viedne. Pri príležitosti jeho návštevy dokonca vyšlo aj mimoriadne číslo novín, v ktorých okrem klebiet z cisárskeho dvora uverejnili staré recepty a prastaré vtipy z čias c. a k. monarchie. O dobovú kulisu sa postaral bratislavský C. a K. dychový komorný orchester, ktorého promenádny koncert celú akciu odštartoval i ukončil.

Skutočný cisár František Jozef I. navštívil Prešporok pri príležitosti otvorenia prvého pevného mosta cez Dunaj 30. decembra 1890. Podľa riaditeľa Archeologického múzea Slovenského národného múzea v Bratislave Dr. Štefana Holčíka, z pôvodného mosta dnes zostali len jeho nájazdové časti, pretože bol na konci druhej svetovej vojny zničený a jeho strednú časť nahradila nová konštrukcia, ktorá mala odlišnú siluetu ako pôvodná.

Most navrhol inžinier Francois de Sales Cathry a staval ho miestny podnikateľ, mestský hlavný inžinier Anton Sendlein. Most dostal meno po cisárovi a kráľovi Františkovi Jozefovi, čo bolo uvedené na bronzových tabuliach pri nájazdoch na most. Za použitie mosta sa vyberalo mýto, ktoré slúžilo na jeho údržbu. Pre mýtnikov boli na oboch stranách mosta vybudované zvláštne pavilóny. Most je jedinou autentickou pamiatkou v Bratislave na túto legendárnu postavu stredoeurópskych dejín.

(miv)
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?