Cukráreň Levius bola na rohu

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Chcel by som zareagovať na článok Štefana Behúňa, kde sa uvádza, že Cukráreň Levius sa nachádzala na Michalskej ulici, dnes je tu cestovná kancelária Ruefa Reisen.

Dovoľujem si poznamenať, že cukráreň Levius bola vždy od založenia na rohu Michalskej a Schneeweisovej ulice (dnes Biela). Na Michalskej ulici, kde je dnes Ruefa Reisen, bol - ak sa dobre pamätám - známy obchod s obuvou BRUNA. Cukráreň Levius bola známa nielen so svojimi mignonkami, ale aj bonbónmi a zaváraninami. V miestnosti bývalej cukrárne je teraz obchod s knihami.

Julius Kuster, Dúbravka

~ ~ ~
Cukráreň Mayer nikdy na rohu Sedlárskej ulice a Hlavného námestia nebola, už aj v monarchii bola presne tam, kde aj teraz, teda na Hlavnom námestí. V cukrárni Stürzer sa nikdy neschádzali mladí intelektuáli, tak mladí, ako aj starí mali svoje kaviarne ako Štefánku, Astoriu, Drobeka.

Cukráreň Levius sa nachádzala síce na Michalskej ulici, ale na rohu Michalskej - Schneeweissovej (dnes Bielej) a nikdy nie tam, kde je dnes cestovná kancelária Ruefa, tam totiž bol obchod s pánskou konfekciou, ktorý sa volal ešte v monarchii M. Neuman, ako filiálka viedenskej firmy, v ČSR Moravia a neskôr Nehera, vedúcim tohto obchodu bol totiž môj starý otec. A nakoniec: študenti, lekári z fakultnej nemocnice chodievali do Metropolky pravidelne a nie do cukrárne Augustin. Menované omyly nie sú síce dôležité, ale presnosť nikdy neškodí.

Katarína Löfflerová, Staré Mesto
AD: U STÜRZERA SA SCHÁDZALI MLADÍ INTELEKTUÁLI (BN 07/2000)

Páčil sa vám článok?