Na konferencii o dejinách hudby v Bratislave priblížia odborníci svoje výskumy

25.6.2019
Štefan holčík 14. apríla oslávil sedemdesiatku - holcik_stefan
Páčil sa vám článok?

Medzinárodná muzikologická konferencia Hudba v Bratislave sa uskutoční 27. a 28. júna v Brämerovej kúrii. Pripravilo ju Hudobné múzeum Slovenského národného múzea s Katedrou muzikológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (KM FiF UK) v spolupráci so Slovenskou muzikologickou asociáciou v rámci cyklu konferencií Malé osobnosti veľkých dejín – veľké osobnosti malých dejín.

Príspevky k hudobnej regionalistike začne hudobná vedkyňa Jana Bartová úvodnou prednáškou o stave bádania a perspektívach ďalšieho výskumu hudby v Bratislave. Historik Štefan Holčík bude hovoriť o topografii vybraných hudobných priestoroch v Prešporku a Bratislave.

Ďalší odborníci z inštitúcií v Budapešti, Brne, Viedni, Skopje a Bratislave vystúpia s príspevkami o hudobných pamiatkach, európskom hudobnom divadle v 19. storočí na javisku mestského divadla, návšteve Prešporku skladateľa a hudobníka Ludwika van Beethovena (1796), výskume duchovných piesní v evanjelických tlačených spevníkoch vydávaných v tomto meste v 17. a 18. storočí aj iných hudobných súvislostiach.

"Na konferencii budú prezentovať výsledky svojich výskumov členovia riešiteľského kolektívu projektu Hudba v Bratislave. Za prispenia Agentúry na podporu výskumu a vývoja sa koná od roku 2015 v štyroch inštitúciách - KM FiF UK ako hlavnom riešiteľovi a v Hudobnom múzeu, Pedagogickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Ústave hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied ako spoluriešiteľských inštitúciách," informuje kultúrno-propagačný manažér Hudobného múzea Silvia Dydňanská.

Podľa nej tematické okruhy konferencie v tomto roku sa sústreďujú na jeden región – Bratislavu. Sú zamerané na vývoj hudobnej kultúry mesta od stredoveku po súčasnosť, oblasti jej prejavov od liturgickej a duchovnej hudby pestovanej v kostoloch, cez produkciu pre opernú scénu, populárnu hudbu až po súčasnú klubovú scénu. Pozornosť je venovaná aj problematike hudobného nástrojárstva. Referáty sú zamerané na konkrétne pramene, osobnosti, inštitúcie aj metodologické problémy výskumu hudobnej historiografie vo vybraných oblastiach. V dvojdňovom programe je i koncert.

(TASR)

Páčil sa vám článok?