Jasle môžu stáť aj vyše osemtisíc korún

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od prvého septembra platí v Starom Meste nový systém poplatkov za detské jasle, ktoré sa progresívne zvyšujú podľa toho, aký je mesačný príjem rodičov. Prvé ohlasy na tento krok sú veľmi negatívne.

Systém stanovuje výšku poplatkov na základe príjmu rodičov prepočítaného na násobky životného minima. Vychádza z toho, že životné minimum jednej plnoletej osoby je 4580 korún mesačne, životné minimum jedného neplnoletého dieťaťa je 2080 korún. Z toho vyplýva životné minimum jedného rodiča s jedným dieťaťom 6660 korún. Minimálny poplatok za jasle je stanovený na 1370 korún. Ak ide napríklad o rodinu pozostávajúcu z dvoch plnoletých osôb (napríklad rodičov) a jedného dieťaťa, ktorej čistý mesačný príjem je medzi 2,75- a 3-násobkom životného minima, zaplatí za jasle 5130 korún. Najhoršie sú na tom tí, ktorých čisté mesačné príjmy presahujú 3,5-násobok životného minima - poplatok za jasle v tomto prípade dosahuje horibilnú sumu 8300 korún!

Mestská časť poukazuje na to, že v roku 2003 boli náklady na prevádzku troch jaslí na jej území (na Čajkovského 2, Hollého 9 a Javorinskej 9) takmer 7,7 milióna korún, pričom príjmy od rodičov boli necelých 2,2 milióna, takže vyše 71 percent nákladov na chod detských jaslí pokrývala zo svojho rozpočtu, a teda vlastne rodičom nepriamo finančne prispievala. Ani tí, ktorí majú platiť spomenutých 5130 korún mesačne, vraj ešte nebudú platiť plné reálne náklady za jasle. Nový systém má docieliť, aby nepriama finančná podpora rodinám na chod jaslí bola „adresnejšia,“ teda aby „sociálne odkázanejšie“ rodiny mohli za jasle platiť menej.

Aký je však výsledok? „Rodiny s vyššími príjmami sú vlastne potrestané za to, že lepšie zarábajú,“ povedal nám jeden z rozhorčených rodičov, obyvateľ Starého Mesta, ktorý si neželal byť menovaný. Systém poplatkov progresívne sa zvyšujúcich podľa príjmu rodičov označil za nespravodlivý a vyjadril údiv nad tým, že poslanci staromestského miestneho zastupiteľstva, reprezentujúci prevažne pravicové strany, schválili takýto v podstate „ľavičiarsky“ návrh.

Diskutabilná je aj okolnosť, že mestská časť bude na určenie výšky poplatku za jasle požadovať od rodičov potvrdenie o výške priemerného mesačného príjmu, a to dvakrát ročne. Naša redakcia dala podnet na Úrad pre ochranu osobných údajov, aby preveril, či je systém poplatkov v súlade so zákonom. Výsledok previerky zverejníme v budúcom čísle Bratislavských novín.

Páčil sa vám článok?