Táto výstava vás môže chytiť za srdce: Ženy vo svete bojujú o obyčajnú strechu nad hlavou

9.3.2019
0

Zdroj: Habitat

Páčil sa vám článok?

Pre milióny žien po celom svete nie je vlastné bývanie samozrejmosť. Výstava Všetko sa začína doma: Ženy a ich boj o domov inštalivaná pred Starou tržnicou upozorňuje na porušovanie práv žien po celom svete. Zobrazuje príbehy žien, ktoré svoj zápas o dôstojný a bezpečný domov pre seba a svoje rodiny zvládli. Hlavnou ambasádorkou výstavy je Celeste Buckingham.

Na Slovensku si ženy môžu kúpiť nehnuteľnosť, vlastniť pozemok, vybaviť si hypotéku alebo objednať si služby domácich majstrov. V mnohých iných kútoch sveta sa ich práva k bývaniu končia pri upratovaní a starostlivosti o domácnosť. “Celý môj život, moja kariéra sa začala doma. Nie všetky ženy vo svete však majú také šťastie. Dokonca je to problém aj mnohých žien na Slovensku,” hovorí speváčka Celeste Buckingham.

Fotografická výstava Všetko sa začína doma ukazuje príbehy šiestich žien z rôznych kútov sveta: od Latinskej Ameriky, cez Áziu, Afriku až po Slovensko. Každý z nich odzrkadľuje jeden problém, ktorému ženy čelia vo vzťahu k bývaniu - predsudkom, tradíciám, vojnovým konfliktom, chudobe, ale aj klimatickým zmenám.

Celeste Buckingham:

Zdroj: Habitat

Výstavu na Slovensku organizuje medzinárodná rozvojová organizácia Habitat for Humanity. Tá stavia domy a zlepšuje prístup ľudí k dôstojnému bývaniu vo viac ako 70 krajinách sveta.

Výstava prebieha aj na internete

V Bratislave je výstava prístupná pred budovou Starej tržnice v dňoch od 8. marca do 5. apríla. V obchodnom dome IKEA zase vznikne špeciálne zariadená miestnosť. Pre návštevníkov a zákazníkov bude otvorená v bežné otváracie hodiny od 8. marca až do 21. marca 2019.

Celú výstavu je možné si prezrieť aj online na stránke www.vsetkosazacinadoma.sk.

Okrem hlavnej ambasádorky, speváčky Celeste Buckingham, sa k výstave prihlásili a podporujú ju aj ďalšie známe osobnosti: novinárky Zuzana Kovačič Hanzelová a Veronika Cifrová Ostrihoňová, herečka Kristína Tormová, komička Lujza Garajová Schrameková a maliarka Dominika Žáková. Na svojich sociálnych sieťach predstavujú príbehy žien z výstavy a vťahujú svojich followerov do debaty o problémoch žien.

Zdroj: Habitat

Odborníci varujú pred kolapsom

Očakáva sa, že do roku 2050 sa zdvojnásobí počet ľudí, ktorí žijú v mestách. Pribudnú v nich milióny ľudí hľadajúcich prácu, utekajúcich pred vojnami alebo klimatickými zmenami.

Problém s (ne)dostupnosťou bývania pre ženy preto bude ešte akútnejší. “Stáva sa z toho doslova boj o prežitie,” hovorí Katerina Bezgachina, komunikačná riaditeľka organizácie Habitat for Humanity, a vysvetľuje, že v niektorých krajinách nemajú ženy právo vlastniť alebo dediť nehnuteľnosť alebo ak to právo majú, tak v praxi nefunguje. Ženy obmedzujú zvyky, tradície a stáročia patriarchátu. Je to problém najmä v Afrike, Latinskej Amerike a Ázii, ale do istej miery sú ohrozené aj ženy v Európe. “Roky práce našej organizácie mi však ukázali dve dôležité veci - poprvé, v globalizovanom svete sa nás týkajú aj zdanlivo vzdialené problémy. Mali by sme ich pochopiť a pomáhať riešiť,” vysvetľuje K. Bezgachina. “A podruhé - aj z tých najhorších problémov existuje východisko. Ženy v našej výstave sa rozhodli bojovať o svoju strechu nad hlavou a nakoniec uspeli.”

Zdroj: Habitat

Nad výstavou pred Starou tržnicou prevzal záštitu Primátor hlavného mesta SR Matúš Vallo.

(ts, ms)

Čo sa v Bratislave dialo pred 100 rokmi?! Dozviete sa to na výstave v Starej radnici

Máte radi naše hlavné mesto a chcete sa dozvedieť viac o novodobej histórii Bratislavy? Aj o tom, ako sa Bratislava stala súčasťou Československa, aká bola v našom meste atmosféra a aj kto všetko sa na tejto udalosti podieľal, sa dozviete na výstave v Starej radnici. Výstava Bratislava 1919 – Pripojenie k Československu vás prevedie dôležitými medzníkmi. Nás výstavou previedla kurátorka výstavy Múzea mesta Bratislavy Elena Kurincová (na úvodnej fotografii).

Páčil sa vám článok?