Bratislavskou výstavou Stopy si maliari pripomínajú storočnicu Československa

19.7.2018
Výstava Stopy

Zdroj: Facebook/Bratislava fotogenicka

Páčil sa vám článok?

Obrazy slovenských výtvarníkov Igora Piačku a Petra Uchnára i Ivana Titora z ČR zaplnili v týchto dňoch výstavné priestory Pálffyho paláca na Zámockej ulici v Bratislave. Expozíciu s názvom Stopy pripravili pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa.   

"Teraz ide o medzinárodné zastúpenie, ale z môjho pohľadu - a verím, že aj mnohých vás - stále považujem českých umelcov za domácich. Expozícia je tak akosi naša, spojená spoločnou históriou. Sú tu tri podoby výtvarných stôp a možno zistíme, že sú to aj naše stopy kdesi vnútri zakódované v minulosti, v spoločných cestách, karmách, aj povahách, životoch a emóciách," povedala na včerajšej vernisáži kurátorka Barbara Brath.

Podľa Igora Piačku v obrazoch nie je historický pohľad späť do minulosti, ale je to viac zanechávanie terajších stôp. Po podobnej vlaňajšej výstave si teraz vybral iných jemu blízkych autorov. 

"Titorovu tvorbu som spoznal na výstavách v Prahe a som rád, že prijal pozvanie na prvú slovenskú výstavu. Petra Uchnára som učil na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Býva v Pezinku ako ja, vyznávame kalokagatiu aj určitú poetiku v tvorbe. Som prekvapený, že je to naša prvá spoločná výstava," povedal Piačka.

Všetci prezentujú prevažne novú tvorbu. Sú to pestré podoby súčasného výtvarného umenia od figuratívnej cez portrétnu, krajinársku, fantazijnú až po abstraktnú. Mnohé diela sú veľkoplošné. "Sú tu i obrazy z nedávneho maliarskeho sympózia v Lehniciach, kde sme mali modelku, čo bolo nezvyklé," prezradil návštevníkom Piačka.

Výstava potrvá do 10. augusta tohto roka.

Třebíčsky rodák Igor Piačka (1962) študoval na VŠVU na oddelení voľnej grafiky a knižnej tvorby u profesora Albína Brunovského (1983-1989) a na Academie Royale des Beaux Arts v Bruseli (1987-1988). Pedagogicky pôsobil na VŠVU (1990-2003). Od roku 1996 je člen grafickej skupiny G-Bod, Spolku grafikov a spolku Hollar. Venuje sa maľbe, grafike, kresbe, ilustrácii, ex libris a známkovej tvorbe. Často vystavuje v rôznych krajinách sveta a je držiteľom desiatok významných domácich a medzinárodných ocenení.

Peter Uchnár sa narodil v Sobranciach (1970). Po Strednej umelecko-priemyselnej škole v Košiciach (1984-1988) študoval na VŠVU v ateliéri voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u profesora Dušana Kállaya (1992-1998), u ktorého pôsobil ako asistent (1999-2002). Venuje sa maľbe, grafike, ilustrácii a známkovej tvorbe. Má za sebou 30 samostatných výstav a ešte viac kolektívnych v rôznych krajinách. Najmä za knižné ilustrácie získal viacero medzinárodných cien.

Ostravský rodák Ivan Titor (1960) sa okrem maľby a ilustrácie venuje pedagogickej činnosti. Od roku 1992 vyučuje na niekoľkých českých univerzitách, v rokoch 2002–2004 viedol ateliér maľby na Fakulte umenia Katovickej univerzity. Od roku 2000 mal výstavy okrem ČR aj v Nemecku, Poľsku, Francúzsku a v Santa Monike.

(TASR)

Páčil sa vám článok?