V SNM sa možno dozvedieť o muzicírovaní u Albrechtovcov, vzácnych nástrojoch i Šošokovej pozostalosti

15.1.2018
0
Dostane prednosť hotel či múzeum? - pamatnik06_1
Páčil sa vám článok?

Slovenské národné múzeum (SNM) vo svojej sídelnej budove v Bratislave pozýva záujemcov na prvý sprievod k výstave Klenoty z múzea, ako sa zbiera hudba.

„Vstup na podujatie v utorok 16. januára o 16. hodine je voľný. Na výstave, ktorá cez vzácne pamiatky zbierkového fondu Hudobného múzea SNM prezentuje hudobnú kultúru na Slovensku od stredoveku po 20. storočie, záujemcov privíta celý autorský tím a postupne ich zoznámi s jednotlivými celkami hudobného projektu,“ informuje vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

O hudbe na Slovensku v 20. storočí porozpráva riaditeľka Hudobného múzea a komisárka výstavy Edita Bugalová. Výklad je o kompozícii, skladateľoch, interpretoch, hudobnom školstve a vzniku profesionálnych hudobných inštitúcií. Osobnosti populárnej hudby, fonotéku a nonartificiálnu hudbu 20. storočia predstaví kurátorka múzea Lucia Fojtíková. 

O vzácnych hudobných nástrojoch zo zbierok múzea veľa prezradí spoluautor expozície Peter Jantoščiak. Ukáže umelecké a slovenské ľudové hudobné nástroje, pozostalosť džezového bubeníka Jozefa Doda Šošoku (1943–2008), mechanické hracie stroje a elektrické prístroje.  

Priestor dostane aj duchovná pieseň

Zlatica Kendrová sa bude venovať téme duchovnej piesne (kancionálom, organovým partitúram, spevníkom katolíckej a protestantskej proveniencie i rusínsko-slovenskej liturgickej tradície), tiež prameňom menzurálnej a tabulatúrnej notácie. Kurátorka Miriam Das Lehotská priblíži zaujímavý fenomén v hudobnej kultúre tzv. domáce muzicírovanie v rodine Albrechtovcov a v šľachtických rezidenciách. 

Autorka Sylvia Urdová prostredníctvom archívnych prameňov od stredoveku predstaví gregoriánsky chorál, učebnice hudby 18. a 19. storočia, Cirkevný hudobný spolok pri Dóme sv. Martina v Bratislave i tému skladateľ Franz Liszt (1811-1886) a Bratislava. Reštaurátorka zbierkových predmetov múzea Brigita Hradská prezradí problematiku reštaurovania hudobných notovaných a nenotovaných prameňov papierového charakteru aj ich výtvarnú podobu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?