Bratislavské naj... 02/1998

8.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V BRATISLAVSKEJ TLAČIARNI</strong> Jána Michala Landerera bol vytlačený prvý slovenský román - René mládenca príhodi a skúsenosti od Jozefa Ignáca Bajzu. Autor túto knihu vydal vlastným nákladom.

V OKTÓBRI 1851 sa v Bratislave stretli poprední zástupcovia bernolákovcov a štúrovcov, aby urobili dohodu o prijatí štúrovského spisovného jazyka vúprave hodžovsko-hattalovskej. Táto úprava sa kodifikovala vpráci Martina Hattalu Krátka mluvnica slovenská, ktorá vyšla vBratislave vroku 1852.

NAJSTARŠIA ZACHOVANÁ budova divadla vBratislave je budova Slovenské­ho národného divadla na Hviezdoslavovom námestí. Postavili ho vrokoch 1885-86 nákladom 340 tisíc zlatých.

PRVÉ STÁLE KINO v Bratislave bolo zriadené vroku 1905. Volalo sa Electro-Bioskop a prvé predstavenie sa konalo 5. septembra 1905.

PRVÝ KLAVÍR v Bratislave údajne vyrobil Jakub Kojanica okolo roku 1830. V roku 1840 výrobu klavírov v meste prevzala firma Werner.

PRVÉ TANEČNÉ SKLADBY slovenských autorov sa objavili v Bratislave na začiatku tridsiatych rokov. Boli to prevažne tangá, ktoré si získali značnú popularitu. Prvé slovenské tango „Nepovedz, dievčatko, nikomu” napísal v roku 1932 Dušan Pálka.

PRVÁ DŽEZOVÁ SKUPINA na Slovensku bol Traditional Club a vznikla v roku 1961 v Bratislave.

PRVÝ ZLATÝ SLÁVIK z Bratislavy bol Miro Žbirka.

NAJVYŠŠOU KOSTOLNOU VEŽOU v Bratislave je 85 m vysoká veža Dómu sv. Martina.

PRVÉ DETSKÉ IHRISKO v Bratislave vybudovali v šesťdesiatych rokoch 19. storočia v Sade Janka Kráľa v Petržalke.

UNIKÁTNY KLOBÚK tróni na vrchole tympanónu Primaciálneho paláca nad kamenným erbom. Železný klobúk o priemere 180 cm váži 150 kg.

(sk)

Páčil sa vám článok?