FOTO: V rámci Mesiaca fotografie môžete vidieť aj viacero snímok so silnými príbehmi

20.11.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Štyri bábätká tváriace sa úplne pokojne, napriek tomu, že sú pevne uviazané špagátom. Malí Albánci čakajú na oslobodenie. Aj tento klenot je súčasťou medzinárodného festivalu Mesiac fotografie, ktorý už tradične počas novembra okrem mnohých Bratislavčanov navštevujú aj stovky návštevníkov nielen zo Slovenska.

Fotografia je z Kosova z roku 1990. „Smutné a zároveň svetlým dobrom presiaknuté obrazy,“ píše Andrej Reiser o tvorbe Nemca Hansa Madeja v katalógu k festivalu. „ Ako prvému fotografovi zo Západu sa Madejovi podarilo v časopisu Stern zverejniť svedectvo z uzavretého Rumunska. Mapoval život na Kykladách, dopad tragédie Černobylu v Bielorusku, život romských komunit, prerod východnej Európy na začiatku deväťdesiatych let a neskôr občanske vojny na Balkáne.“ Ak chcete vidieť viac jeho smutno-krásnych fotografií, nájdete ich na Západnej terase Bratislavského hradu na Námestí A. Dubčeka.  

V programe Mesiaca fotografie si nájde každý to svoje. Je rozdelený do štyroch tematických okruhov  - dejiny fotografie, výstavy strednej a východnej Európy, rôznorodosť kultúr a svetová fotografia a vďaka tomu, že množstvo výstav je bezplatných, umenie si môžu dopriať skutočne všetci . Napríklad portréty známych ľudí rakúskej fotografky Lisl Steiner v Rakúskom kultúrnom fóre.

Zdroj: Mesiac fotografie

​Alebo výstavu fotografií Slováka Borisa Németha, ktorý v dokumentárno-reportážnej sérii Homeland z celého Slovenska ukazuje na to, ako u nás degradoval pojem nacionalizmus. Fotografie boli ocenené aj na Slovak Press Photo a jedna z nich slúži aj ako upútavka pre tohtoročný Mesiac fotografie. Nájdete ich v Tvorivô, gallery and ateliér na Bezručovej 1.

Pohľad na bývalý režim ponúka nielen Čech Vladimír Birgus vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice, ale aj významný grécky fotograf a dokumentarista John Demos s v cykle z Albánska z obdobia po rozpade komunistického bloku. Táto výstava v Pálffyho paláci je však už spoplatnená. Ide však skôr o symbolické vstupné, dve a štyri eurá.

Podobne je to v Stredoeurópskom dome fotografie, kde okrem výstav s voľným vstupom nájdete za vstupné tri eurá aj fotografie, ku ktorým by ste sa bežne nedostali. Napríklad kolektívna výstava fínskych autorov Mystika montáže pozostáva z pohľadníc zo začiatku 20.storočia, ktoré prenesú divákov do ranej éry fotografického priemyslu. Podľa spoluorganizátorky festivalu Mesiac fotografie Doroty Holubovej by ste si nemali nechať ujsť ani umenie indického fotografa menom Waswo X. Waswo. Fotografie koloruje starou indickou technikou.

Generácia Y sa možno uvidí v zrkadle na výstave rakúskej fotografky Antonie Mayer v Galérii F7 na Františkánskom námestí a tí, ktorých zaujímajú sociálnopolitické problémy súčasného mesta, sa na ne môžu pozrieť očami  talianskej fotografky Paoly DiBello. V Erdődyho paláci na Ventúrskej vám ukáže situácie každodenného života, často charakterizované hlbokým ľudským nepohodlím.    

Vrcholom 27. ročníka sú dve svetové hviezdy v Dome umenia. Prvou je Bruce Gilden, jeden z najlepších pouličných fotografov sveta. „Jeho legendárna čierno-biela séria z osemdesiatych rokov Krásna katastrofa zachytáva v newyorských uliciach veľmi úprimné portréty ľudí,“ hovorí Dorota Holubová. „Špecifikom jeho prístupu je, že k portrétovaných pristupoval veľmi blízko, z čoho potom vznikali originálne zábery.“

Zdroj: Mesiac fotografie

​Druhou hviezdou je japonský fotograf Nobuyoshi Araki a jeho najnovší projekt EroReal. Táto výstava však pre deti do 15 rokov nie je prístupná.

Mesiac fotografie sa už síce prehupol do svojej druhej časti, niektoré z 30 individuálnych a kolektívnych výstav z 18 krajín sveta však budú otvorené ešte aj v decembri.

(in, foto: Mesiac fotografie)

 

Páčil sa vám článok?