Sochár Ladislav Gajdoš vzdal poctu Michailovi Gorbačovovi

22.6.2017

Zdroj: Archív Ladislava Gajdoša

Páčil sa vám článok?

Na Rybnom námestí v Bratislave bola včera inštalovaná socha s názvom Memento alebo Pocta Gorbačovovi, ktorú akademický sochár Ladislav Gajdoš nazýva aj „Rozpletený Gorbačovov korbáč.“ Autor chce plastikou upozorniť na nebezpečenstvo spätného procesu.

„Je to moja najnovšia plastika zo skupiny monumentálnych diel, venovaných spoločenskému dianiu.
Socha vznikla hlavne s ohľadom na udalosti posledných rokov v blízkom východnom zahraničí a s tým súvisiacu spoločenskú atmosféru doma. Jej poslaním je znova a znova, aktuálne aj dnes, pripomínať našu minulosť spred roka 1989, atmosféru slávneho roku 1989 i zamyslieť sa nad rokmi potom. A pripomenúť hlavnú osobnosť týchto dejinných udalostí Michaila Sergejeviča Gorbačova, ale aj milióny občanov krajín vtedajšieho tzv. Východného bloku, bez odhodlania a odvahy ktorých by sa šanca ku zmenám v spoločnosti, ktorú pán Gorbačov ponúkol, nemohla realizovať,“ povedal pri príležitosti inštalácie sochy Memento jej autor Ladislav Gajdoš, podľa ktorého bolo posolstvo pána Gorbačova jasné - dal bývalým satelitným štátom ZSSR do rúk možnosť vnútorne sa oslobodiť od boľševizmu, priniesť pluralitu do spoločnosti a umožnil občanom urobiť podstatné zmeny v ich životoch.

 „Aj pre našu krajinu – vtedajšie Československo to bola obrovská udalosť, pretože hlavne s ohľadom na prítomnosť okupačných vojsk na našom území, by nebolo problémom rastúci občiansky odpor proti totalitnému režimu udusiť ešte v zárodku,“ hovorí Ladislav Gajdoš, ktorý zároveň objasnil aj to, prečo sochu prezýva korbáčom...  „Povedané symbolikou mojej sochy s trochou slovnej hračky, Gorbačov rozplietol dlhé roky totalitou pevne upletený korbáč z krajín východného bloku, ktoré sa mohli slobodne nadýchnuť a vziať osud svojich krajín do vlastných rúk. Dnes s odstupom niekoľkých desaťročí od týchto historických udalostí  nás aktuálne dianie núti pripomínať si hlavné posolstvo roku 1989 a pána Gorbačova – bola to šanca vnútorne sa oslobodiť a pozorne dohliadať na túto slobodu, hoci nám ona doniesla aj nepekné momenty. Je a bude len na nás, ako sa o ňu budeme starať, aby sme ju nestratili. Ale podľa mňa nesmieme nechať vyblednúť spomienku na rok 1989 a ani na pána Gorbačova,“ dodal sochár Ladislav Gajdoš, ktorý bude v piatok o 12-tej prítomný pri svojom diele na Rybnom námestí ochotný sa o ňom porozprávať s verejnosťou či zástupcami médií.

 

Páčil sa vám článok?