Wilsonic: elektronika, experiment, párty

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

V názve hudobného, presnejšie audio-vizuálneho festivalu Wilsonic sa snúbi zvukovosť - sonic s niekdajším krátkotrvajúcim pomenovaním Bratislavy po prvej svetovej vojne ako Wilsonovoho mesta. Piaty ročník podujatia venovanému multižánrovým hudobným dobrodružstvám prináša opäť stret koncertného, klubového a tanečného sveta v produkcii vyše 100 interpretov z trinástich krajín.

Tentoraz je program rozložený na dva dni a k priestorom PKO pribudlo pódium pod holým nebom v areáli Bratislavského hradu. Od 10. do 11. 6. sa tu predstavia skupiny, živé projekty, dídžeji, zvukoví aj obrazoví experimentátori, ktorí tvorivo využívajú elektroniku, nech už výsledok ich úsilia označíme za nujazz, ambient, hiphop, progresívny pop alebo zostaneme pri nezaraditeľnom avantgardnom experimente.

Návštevníci festivalu budú môcť zhodnotiť činnosť viacerých vydavateľstiev (Warp, Sonar Kollektiv, Compost Records, Ninja Tune) a umeleckých zoskupení vďaka vystúpeniu ich vlajkových interpretov. K najväčším ťahákom programu bude patriť koncert multiinštrumentalistu Maxa Tundru, predstaviteľov francúzskej progresívnej scény M83, alebo berlínskej dídžejskej formácie Jazzanova, ktorá sa predstaví spolu so speváčkou Clarou Hill. Londýnsku scénu zastúpi napríklad Chris Clark, Zilla či ruský emigrant DJ Vadim, ktorý už takmer desať rokov vydáva svoje hudobné počiny vo vydavateľstve Ninja Tune.

V rámci sekcie Wilsonic.V4 a Wilsonic.CE dostanú priestor aj umelci z okolitých krajín, pričom zvláštna pozornosť je venovaná mapovaniu diania v Poľsku. A napokon je nezanedbateľnou programovou položkou bude prezentácia toho najlepšieho z domácej klubovej scény.

Páčil sa vám článok?