Družičky v Dúbravke po rokoch ožili

18.10.2016
0
Družičky v dúbravke po rokoch ožili - restaurovanie
Páčil sa vám článok?

Kvetinová spomienka, ako sa oficiálne volá osem sôch dievčat s kvetmi akademického sochára Ladislava Gajdoša v Dúbravke, opäť ožilo. Reštaurátori sochám, pre ktoré sa vžil názov Družičky, vdýchli nový život.

Sochy z roku 1981 pri bývalej sobášnej sieni na ulici Ľuda Zúbka roky chátrali, chýbali im časti, rozpadávali sa. Posledné týždne však prebiehala ich obnova. Tento týždeň sa práce skončili a sochy dievčat v zmysle názvu diela opäť rozkvitli.

Na reštaurovanie získala mestská časť dotáciu od Bratislavského samosprávneho kraja. Ide o kombináciu keramiky a betónu, po rokoch sa však keramika poškodila. Každé dievča má výšku 196 centimetrov.
Na obnove sôch sa podieľali reštaurátori a umelci z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Družičky nie sú jediným dielom vo verejnom priestore, ktoré plánuje mestská časť obnoviť.  „Chceme, aby podobne ožili aj iné diela, ktorým roky nikto nevenoval pozornosť, napríklad Dievča s knihou pri Damborského ulici neďaleko Domu služieb,“ hovorí o plánoch starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Mestská časť by chcela obnoviť aj diela na pešej zóne na ulici M.Sch.Trnavského, ktorej revitalizáciu a premenu na zážitkovú promenádu aktuálne pripravuje.

(ms)

Páčil sa vám článok?